Béla

Találkozás a néphagyománnyal

2013.10.30. 16:28

Programkereső

Tánc, zene, népviselet, hangszerek, mese, kézműves foglakozás, táncház és közös játék – Találkozás a néphagyománnyal

Amikor a Magyar Állami Népi Együttes táncosai a színpadra hívják a nézőtéren ülő gyerekeket, csillogó szemekkel, kérdőn a felnőttekre néznek, hogy valóban felmehetnek-e? A válasz: igen. Az izgatott gyereksereg lassan elhelyezkedik a színpadon lévő szőnyegeken, párnákon és kezdetét veszi egy izgalmas, képzeletbeli utazás.

Hagyományok Háza
Hagyományok Háza

Zenés-táncos barangolással kezdődik a Hagyományok Háza 6-14 éves gyerekeknek szóló délelőtti ismeretterjesztő programja. Néptánchagyományunk és népviseleteink gazdagságát szemlélteti a Magyar Állami Népi Együttes élőzenés táncbemutatója. Az előadást követően Fábián Éva népdalénekes-mesemondó mesél. A nap hátralévő részében érdekes foglalkozások várnak a gyerekekre. Kerekes Pálma, Pintér Piroska, Csíki Lóránt kézművesek segítségével a hagyományos paraszti kultúrában kedvelt gyermekjátékokat: rongybabát és szőrlabdát készítenek. A Magyar Állami Népi Együttes zenészei és táncosai segítségével megismerkednek a népi hangszerekkel, végül közös játékkal és fergeteges tánccal zárul a délelőtt.

A program hasznos ismereteket nyújt a hon- és népismeret, irodalom és ének-zene tantárgyakhoz, valamint az egyéni alkotás örömével és közösségi élményekkel gazdagítja az idelátogatókat.