Gábor, Karina, Ders

Autentikus urbánus népzene

2013.11.12. 10:18

Programkereső

Három évvel első lemezük, a "Sűrű Vándor" megjelenése után a Buda Folk Band tagjai ismét lemezbemutatóra készülnek a Fonóban november 21-én.

Hamarosan megjelenik az együttes új albuma Magyar Világi Népzene címmel, amelyet elsőként a Fonóban hallhat a közönség. A Buda Folk Band tagjai (Maruzsenszki Andor - hegedű; Takács Ádám - hegedű; Csoóri Sándor - kontra, tambura, koboz, ének; Éri Márton - brácsa; Salamon Soma - harmonika; furulyák; Király Tamás - bőgő; Márczi Anna- ének) gyerekkoruktól kezdve foglalkoznak a magyar és más kelet-európai népek zenei hagyományával.

Buda Folk Band
Buda Folk Band

Számukra természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában. A népzene mellé más zenei műfajokból is szívesen merítenek gondolatokat, így hozván létre egy sajátos, ugyanakkor rendkívül színes zenei vegyületet. Muzsikájukat már nemcsak itthon, hanem a külföldi fesztiválokon is egyre többen ismerik. Előző nagylemezük 2010-ben került forgalomba, és hamar a közönség kedvencévé vált; többek között olyan Buda Folk-slágerek kaptak helyet rajta, mint az Álom, Álom, a Szennyes Swingem, vagy a Sűrű Vándor (innen az album címe is).

Mindenki tudja, hogy az egyszeri zenész számára a közönség pozitív fogadtatása hihetetlen inspiráló erővel bír, így a banda tagjai se töltötték tétlenül a Sűrű Vándor megjelenését követő időket, újabb számokon, új koncepciókon munkálkodtak. Ennek eredményét hallhatjuk nemsokára a zenekar legújabb korongján, melyen szokásukhoz híven a népzene legősibb magvait vetik el saját gondolatviláguk termőtalajába, hogy abból egy tradícióból merítkező, de mégis XXI. századi fúzió virágozhassék. A lemez célja a hitelesen tolmácsolt autentikus zene házasítása egyéb műfajokkal, a hamisítatlan „Budafolkos" hangzásvilág.