Klaudia

Összefogás mestereinkért

2013.11.18. 16:59

Programkereső

Jótékonysági eseménysorozat indul az idős, nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére a Csík Zenekar és a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház kezdeményezésével. 2013. december 5-én 19 órától a Hagyományok Háza színháztermében neves népdalénekesek, népzenészek, világzenei előadók összefogásával indul az eseménysorozat.

Egyre több idős népzenész kerül nehéz anyagi körülmények közé, sokan olyan betegséggel küzdenek, amely lehetetlenné teszi, hogy továbbra is zenéljenek. Mezei Ferenc Csángáló, a Szászcsávási zenekar brácsása Parkinson-kórban szenved, anyagi helyzete azonban azt sem teszi lehetővé, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszereket rendszeresen megvásárolja. Éppen ezért a Hagyományok Háza összefogásra kéri a népzenészeket, a népzenével, néphagyománnyal foglalkozó szervezeteket és minden népzenét szerető embert: az intézmény egy olyan jótékonysági eseménysorozatot indít el, amelynek célja, hogy a befolyt támogatással a segítségre szoruló zenészeket támogassa.

Csík Zenekar
Csík Zenekar

Az első koncertre december 5-én kerül sor a Hagyományok Házában és a Fonó Budai Zeneházban olyan neves népzenészekkel, világzenei előadókkal, akik közreműködésükkel támogatják a kezdeményezést. December 6-án Győrben, 7-én Debrecenben rendeznek táncházat és koncertet e céllal.

December 5-én este 19 órakor a Hagyományok Házában a Szászcsávási zenekar mellett fellép Sebestyén Márta Andrejszki Judit és Havasréti Pál társaságában, Herczku Ági és a Banda, Lajkó Félix, a Muzsikás együttes, Szalonna és bandája, Pál Lajos és családja, a Dűvő zenekar, a Jászság Népi Együttes, az Üsztürü zenekar, Kovács Norbert (Cimbi) és Lőrincz Hortenzia  valamint a Csík zenekar. Az est háziasszony Herczku Ágnes lesz.

Ugyanezen a napon este 8 órától jótékonysági táncház lesz a Fonó Budai Zeneházban a Fanfara Complexa, a Pósfa zenekar, a Buda Folk Band, a Szászcsávási zenekar, valamint a Tükrös zenekar részvételével.

A befolyt összegből elsőként Csángáló gyógykezelését tenné lehetővé az intézet a Magyarországi Kallós Zoltán Alapítványon keresztül, a későbbiekre vonatkozóan pedig még szélesebb körű összefogást és újabb adománygyűjtéseket terveznek.