József, Bánk

Fekete bárány – furulyazene hajdani pásztorok emlékezetére

2013.11.22. 11:41

Programkereső

A Hagyományok Háza mestereket és tanítványokat egy színpadra állító népzenei koncertsorozatának következő előadásán, november 27-én, a tanítványból mesterré váló Dóra Áron furulyakoncertjét láthatjuk.

A Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató versenyen ismertséget szerzett Dóra Áron a magyar pásztorzene nagyköveteként mutatta be a Kárpát-medence egyes vidékeinek furulyán megszólaló dallamait. A zsűri által „terápiás zenének" nevezett meditatív előadásmód a magányos pásztorok csendhez szokott lelkéből árad, s a végtelen alföldi puszták, vagy a hegyi legelők hangulatát hozza el a XXI. század rohanó emberéhez.

Dóra Áron
Dóra Áron

A műsor vázát a „juhait kereső pásztor" történet adja. A jószág elvesztésén búsuló juhász kesergő dallamait a megtalálás örömét kifejező tánczene váltja fel, majd újra a panaszos dallamok következnek.  

A mesterekkel és tanítványokkal közös koncerten Juhász Zoltán, Dsupin Pál és a gyimesközéploki Tankó Dezső „Fintu" képviselik a tudásukat a fiatalabb generációra hagyományozó mestereket. Tanítványukként lép színpadra Dóra Áron, akire a legfiatalabb furulyás nemzedék már mesterként tekint.

A koncerten különböző furulyatípusokon szólalnak meg somogyi, zalai, Nyárád-menti, Békés-megyei mezőségi, palóc, és gyimesi csángó dallamok, nemzetközi párhuzamként török vidékek zenéje is hallható lesz. Énekesként közreműködik Agócs Gergely.