Antal, Antónia

A fado istennője és egy kiállítás

2013.12.06. 21:06

Programkereső

A világszerte ismert és az UNESCO szellemi örökség listájára 2011-ben felkerült portugál fado zenéről és énekeseiről nyílt kiállítás. A műfaj egyik legismertebb képviselője, Mariza decemberben a Müpában lép fel.

A tárlat anyagát az 1998-ban alapított lisszaboni Fado Múzeum gyűjteményéből állították össze. Húsz tablón, fotókon és plakátokon keresztül követheti a néző, hogyan indult világhódító útjára a fado, amely a 19. század első harmadában keletkezett Lisszabonban. A látogatók arra is választ kaphatnak, hogy a műfaj minek köszönheti egyre növekvő népszerűségét - mondta el Molnár Anikó, az OIK spanyol és portugál nyelvi referense. 
Hozzátette, hogy a Portugáliában a fado királynőjének tartott Amália Rodrigues (1920-1999) életével és negyvenéves zenei karrierjével külön tabló foglalkozik. Szinte az egész világot bejárta, lemezeit Spanyolországtól, az Egyesült Államokon át Japánig és Izraelig vásárolták. Lisszaboni háza ma múzeum. A tárlókban olyan portugál regények is szerepelnek, amelyekben megjelenik a fado mint téma: például Ramalho Ortigao A cintrai út titka, Eca de Queiroz Amaro atya bűne és Camilo Castelo Brancótól az Eusébio Macário című könyv. Kiállítanak továbbá útikönyveket, kiadványokat Lisszabon, valamint a portugál zene történetéről.

Mariza
Mariza

Portugália legismertebb zenei irányzata, a fado a 19. század közepén tűnt fel Lisszabon Alfama nevű - afrikai és brazil bevándorlókban gazdag - negyedében. A zöld-foki-szigeteki morna, az argentin tangó és a görög rembetiko egyaránt a "rokonának" tekinthető a bennük rejlő melankólia okán. A fado lelkét a "saudade" adja, az örökös elvágyódás.

December 13-án a Művészetek Palotája hangversenytermében élőben is találkozhatunk a műfaj egyik kiválóságával, az anyai ágon mozambiki, apain portugál származású Marizával. Az énekesnő Portugáliában Amália Rodrigues 1999-ben bekövetkezett halálát követően, "a fado istennőjének" emlékére rendezett tévéműsorban szerepelve futott be. Még lemeze sem volt, de fellépéseivel már elnyerte "A fado hangja" díjat a portugál rádiótól. Debütáló albuma, a 2001-es Fado em Mim mintegy százötvenezer példányban kelt el, noha addig a négy-ötezres eladási mutatók is sikernek számítottak ebben a műfajban.