Ervin

Meghalt Jim Hall jazzgitáros

2013.12.11. 13:51

Programkereső

A modern kor egyik vezető jazzgitárosának lágy stílusú játéka nagy hatással volt olyan fiatalabb követőire, mint Pat Metheny és Bill Frisell.

A művészt nyolcvanhárom esztendős korában rövid betegség után december 10-én álmában érte a halál manhattani otthonában - közölte felesége, Jane Hall.

Hall majdnem egészen haláláig aktívan zenélt. Novemberben a Lincoln Centerben koncertezett együttesével, amely ezúttal két vendéggitárossal, John Abercrombie-vel és Peter Bernsteinnel egészült ki. Januárra japán turnét tervezett Ron Carter jazzbőgőssel, régi zenésztársával. 2004-ben Hall lett az első modern jazzgitáros, aki elnyerte az Egyesült Államok legrangosabb jazzkitüntetését, a Nemzeti Művészeti Alapítvány Jazz Mestere elismerést.

Jim Hall
Jim Hall

"Jim egyike volt a jazztörténet legfontosabb improvizáló gitárművészeinek. Zenei zsenialitása mély humanitással párosult" - méltatta Pat Metheny, aki fellépett és lemezt is készített Hall-lal. Egy 2003-ban adott interjújában Hall arról beszélt, hogy olyan kompozícióknak szeret a részese lenni, amelyek játék közben születnek. Joachim-Ernst Berendt, jazzkönyvek elismert német szerzője egyszer úgy fogalmazott, hogy "Hall a tökéletes zenei partner". Az elmúlt hatvan évben a jazz számos nagyságával duóban vagy kisebb zenei formációban készített felvételeket. Partnerei között volt a szaxofonon játszó Sonny Rollins, Gerry Mulligan, Ornette Coleman és Paul Desmond, a zongorista Bill Evans, a jazzbőgős Red Mitchell és Ella Fitzgerald énekesnő is.

Hall 1930. december 4-én született Buffalóban, családjával később Clevelandbe költözött. Tízévesen vette kezébe a gitárt, és három évvel később, amikor meghallotta Charlie Christian gitárjátékát, beleszeretett a jazzbe. Clevelandi zenei tanulmányai után Los Angelesben kötött ki, ahol előbb a Hamilton kvintett, majd a Giuffre trió tagja lett. Saját együttesének vezetőjeként első lemezét 1957-ben Jazz Guitar címmel készítette el. New Yorkba költözve olyan ismert sztárokkal zenélt, mint Evans, Fitzgerald, Ben Webster és Lee Konitz. Art Farmer trombitaművésszel együtt vezetett egy kvartettet, és saját triót alapított Tommy Flanagan zongoristával és a jazzbőgős Carterrel. Lánya és menedzsere, Devra Hall Levy szerint apja nemcsak mesteri jazzgitáros volt, hanem nagyszerű zenei rendező és komponista, amit a kilencvenes évek közepén megjelent olyan lemezei is jeleznek, mint a Textures és a By Arrangement.