György

Menjünk mi is Betlehembe!

2013.12.17. 15:56

Programkereső

Decemberi délelőttökön gyermekzsivaj tölti be a Hagyományok Háza auláját. Érdeklődő óvódások és iskolások érkeznek, hogy kézműveskedéssel egybekötött adventi komplex foglalkozásokon vegyenek részt. A „Menjünk mi is Betlehembe” című két órás élményközpontú, tevékenykedtető foglalkozás során a téli ünnepkör népszokásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, András napjától Vízkeresztig.

A délelőtt első felében rendhagyó néprajzórán vesznek részt a gyerekek, a másik felében kézműves műhelyeinkben gyertyát mártanak és természetes anyagokból, karácsonyfadíszt készítenek, gyékényből csillagot, vagy csuhéangyalkát.

Az őszi mezőgazdasági munkák, lakodalmak, mulatságok időszakát, a kisfarsangot záró Katalin naphoz (november 25.) - a jól ismert időjóslási regula (Ha Katalin kopog, Karácsony locsog) mellett - férjjóslás is kapcsolódott. Sok helyen ezen a napon meggyfagallyat állítanak vízbe, hogy karácsonyig kizöldüljön. Ez a katalinág, ami közeli férjhezmenetelt jósol.

András napja (november 30.) az adventi időszak és a disznóvágások kezdete, szintén házasságjósló nap. Ehhez is számos férjjósló praktika (ólomöntés, gombócfőzés) kapcsolódott.

Hagyományok Háza
Hagyományok Háza

Magunk mögött hagyva november hónapot, Borbála (december 4.), Miklós (december 6.), majd Luca napjához (december 13.) kötődő szokások, hiedelmek és szokáscselekvések különleges világával ismerkedhetnek meg a vendégek. Így tudhatják meg, mi az a katalinág, mi az a borbálaág. Miért főztek a lányok gombócot és hogyan zajlott az ólomöntés András napján? Ki volt láncos Miklós, milyen ijesztő, büntető és adományozó alakoskodók járták a tollfosztókat? Milyen tilalmak kapcsolódtak a magyar néphagyomány egyik legjelesebb napjához, miért és hogyan készült a lucaszék, miért sarjasztották a lucabúzát, milyen házasságjósló praktikák (gombócfőzés, ólomöntés, lucacédula) és termékenységvarázsló szokások (lucázás, kotyolás) fűződtek ehhez a jeles naphoz, mi az a lucapogácsa, milyen a lucakalendárium, és miben különbözik a hagymakalendáriumtól? A foglalkozás folyamán közös kotyolásra is sor kerül.

Végül egy varázskosárból előkerülnek a karácsonyi asztal kellékei is. Egy szakajtó kosárnyi szalma, karácsonyi abrosz, zöldág, gyertya mellett ételek, búza, dió, alma, méz, fokhagyma, mák is kerül az asztalra, hiszen a szenteste fogyasztott ételeknek, csemegéknek kivétel nélkül szimbolikus-mágikus jelentőségük volt.