Márk

Határtalan jazzcsoda a Müpában

2013.12.18. 15:08

Programkereső

Az Egyesült Államokban élő csodadobos, Németh Ferenc a Művészetek Palotájában ad kvartettjével, Chris Cheekkel, Kenny Wernerrel, Lionel Louekével koncertet december 18-án.

"Határtalanul magyar" - ezzel a címmel készített a Duna TV portréfilmet a 2003 óta New Yorkban élő Németh Ferencről, akit Ferenc Nemethként már az egész jazzvilág ismer és elismer. Tehetsége, kitartása, hite és szorgalma révén egy ezerfős faluból érkezve egy nyolcmilliós metropoliszban vált "valakivé" - nem is akárkivé.

Németh Ferenc
Németh Ferenc

Ma a nemzetközi jazzélet megkerülhetetlen alakja. Zenekarában a legmagasabban jegyzett muzsikusok foglalnak helyet, akik Ferit nemcsak megbízható kollégának, hanem barátjuknak is tartják. Mindnyájukkal évtizedes a kapcsolat: Lionel Loueke gitárossal még a Berklee College of Musicon ismerkedtek meg az ezredfordulón; együttműködői halmazaik metszetébe tartozik Herbie Hancock és Terence Blanchard. Kenny Werner - Joe Lovano kedvelt zongoristája - saját zenekarában is alkalmazza a magyar dobost, akinek legújabb lemezén is ő szolgáltatja a ritmusokat. Joshua Redman, az egyik legjelentősebb, iránymutató szaxofonos szintén alaptag, akit a nem kevésbé ünnepelt Chris Potter vált fel a kvartett egyes fellépésein, így a "Jazzműhely" 2013. évi zárókoncertjén is, ahol az elmúlt hónapok egyik sikerlemeze, a Triumph anyagát szólaltatják meg. Az albumon Németh Ferenc kompozíciói szvitszerűen követik egymást, s nemcsak zenei, de egyfajta emocionális utazásra hívják a hallgatóságot. Noha az évek során megélt küzdelmei olykor fájdalommal töltötték el, a darabok túlnyomó része derűt áraszt, hiszen ha hosszú is az útja, Németh Ferenc már most is győztesnek mondhatja magát.