Márk

Chanticleer-est a Zeneakadémián

2014.01.16. 16:44

Programkereső

A kaliforniai énekegyüttes tematikus koncertje ezúttal is férfiak és nők kapcsolatát, s persze a szerelem témáját énekli meg.

A tizenkét férfi alkotta, háromszoros Grammy-díjas énekegyüttest nem véletlenül nevezik hangzenekarnak, hiszen hangzásviláguk gazdagsága egy szimfonikus zenekaréval vetekszik. Bár ami a hangképzést, a hangszínt, a produkciók egységességét illeti, elmondható róluk, hogy egy húron pendülnek, a tagok mindegyike külön egyéniség. Van, akinek a gasztronómia a szenvedélye, másikuk klasszikus amerikai költőkért rajong; van, aki a Yale Egyetemen tanult kürtölni, sőt komponál is, de akad, aki szabadidejében filmelmélettel foglalkozik és ejtőernyőzik, és van, aki nem tagadja: az éneklésben Beyoncé is inspirálja.

Chanticleer
Chanticleer

Ez a sokszínűség jellemzi nemzeteken, korstílusokon, műfajokon átívelő repertoárjukat is, amelyből szerelmi témájú alkotásokat válogattak össze első zeneakadémiai koncertjükre, számos különlegességet szerkesztve a gyönyörködtetően gazdag műsorba. A reneszánsz madrigáloktól Maurice Ravel művein át jazz-örökzöldekig és Cole Porterig ívelő, She said / He said című műsorukon ezúttal a zenetörténet néhány kivételes képességű komponistanőjének művei is helyet kaptak. A női princípiumot olyan ritkaságok, mint a 12. századi apáca-főnökasszony, a misztikus Hildegard von Bingen, Fanny Mendelssohn, vagy a kortárs amerikai zeneszerző, Stacy Garrop kompozíciói képviselik a hideg téli estét bizonyosan felforrósító koncerten.

A koncert további részletei a Zeneakadémia honlapján tekinthetők meg, ahol online jegyvásárlásra is nyílik lehetőség.