Konrád

Világsztárokat utaztat a BMC jazzvonata

2014.01.23. 16:40

Programkereső

Take the MOL Train címmel koncertsorozat indul a Budapest Music Center Opus Jazz Clubjában. Havonta két este a nemzetközi jazzszíntér sztárelőadói lépnek fel magyar közönség előtt.

A MOL-csoport összefogásával a programban elsősorban az európai színtér zömében fiatal előadói fognak szerepelni, a mainstreamtől a modern jazzig számos stílus képviselői - mondta Gőz László, a BMC igazgatója és Bognár Tamás programszerkesztő a január 23-i sajtótájékoztatón.

Giulia Valle
Giulia Valle

Gőz László felidézte, hogy húsz év munkája fekszik a jazzklub kitalálásában és megvalósításában, a nyitás óta eltelt tíz hónapban pedig az Opus Jazz Clubban kétszáz koncertet rendeztek szinte mindig telt házzal. Kitért arra, hogy a MOL éveken át támogatta a budapesti jazzfesztivált, a most induló sorozat az eddigi hagyományok folytatását hozza.

Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport társasági kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az olaj- és gázvállalat 2006 óta a Játsszunk együtt! program keretében mintegy háromezer fiatal művésznek adott bemutatkozási lehetőséget.

A sorozat címét Duke Ellington híres számából, a Take the A Trainből kölcsönzték, aminek "nulladik" koncertjén januárban a német-francia-dán trió, a Das Kapital lépett fel.

Bognár Tamás elmondta, hogy a kortárs jazzből merítő programsorozat a külföldi jazzszíntéren már világsztároknak számító, itthon kevésbé ismert zenészeket kívánja bemutatni. A sorozat hivatalos nyitó koncertjén, január 25-én szombaton a holland világjazz népszerű formációja, a Boi Akih lesz látható és hallható; a csapat vezetője az egzotikus hangú, indonéz származású énekesnő, Monica Akihary. Február 8-án a kiváló spanyol bőgős, Giulia Valle csapata játszik, a húsz éve színpadon lévő zenész a spanyol jazz first ladyjének számít. Február 15-én a világhírű harsonás, Yves Robert triója játszik; az 56 éves zenész a francia jazz emblematikus alakja.

Március 1-jén a trombita-tangóhamonika-cselló felállásban működő holland Oliver's Cinema lép fel, 7-én a kubai, de Hollandiában, Németországban és Angliában élő zenésekből álló, modern európai jazzt játszó Ramon Valle Trio szerepel a Take the MOL Train-sorozatban. Ramon Valle zongorista magyar jazzlemezeken is feltűnik, testvére, Elsa Valle énekesnő Winand Gábor énekes-fúvós felesége.

Gőz László beszámolt arról, hogy a BMC Records által kiadott egyik CD, a Grzegorz Karnas Trio (kiegészülve Lukács Miklós cimbalmossal) Audio Beads című anyaga néhány héttel ezelőtt megkapta a New York City Jazz Records legjobb vokális lemez díját.