Csilla, Noémi

Erős jazzfront várható északról

2014.01.27. 16:04

Programkereső

Egy estén, február 8-án a Trafóban mutatkozik be a fiatal skandináv gitáros generáció két kiemelkedő, nagy hatású képviselője, akik a dinamikai spektrum két ellentétes oldalát járják be csodálatos zenéjükkel.

A dán Jakob Bro - aki Paul Motian Electric Bebop Band-jének tagjaként vált széles körben ismertté - gyönyörűen letisztult, rendkívül szellős, nyugodt zenét játszik, jelen esetben a norvég dobos legenda, Jon Christensen és az amerikai nagybőgős, Thomas Morgan társaságában. Legutóbbi lemezeit olyan jazzlegendák közreműködésével rögzítette, mint Lee Konitz, Bill Frisell, Craig Taborn vagy Paul Motian.

Jakob Bro - Trafó
Jakob Bro - Trafó

A norvég Stian Westerhus - akit Nils Petter Molvær triójának tagjaként, valamint két éve a Trafóban szólóban is hallhatott a hazai közönség - igen erős, fizikai zenét játszik legújabb triójának, a Pale Horses-nak az élén. Westerhus gitárjátéka sok tekintetben szakít a hangszer hagyományaival, teljesen új megközelítésben hallhatjuk nála a gitár szólisztikus szerepét. Analóg effektjei segítségével a noise-ambient olyan térségeit járja be, melyek az elektronikus zene hallgatóinak is különleges élményt ígérnek.

Stian Westerhus az amúgy is kiemelkedően progresszív norvég jazz színtér egyik legjelentősebb, új utakat kijelölő enigmatikus alakja. Zenéje a legjobb példája annak, mi minden lehet a jazz - ha egyáltalán szükséges azt kategóriákba szorítani, mivel ugyanolyan részben tartalmazza a rock, az elektronikus és a kísérleti zene elemeit.

Bár elcsépelt fordulat különleges zenei utazást emlegetni, ez esetben ezt szó szerint vehetjük: az újabban énekesként is szereplő Westerhus nagy ívű, végletekig intenzív, fizikailag ható, érzelmileg felkavaró zenéje egy folyamatosan táguló hangzó univerzumba vezet, ahol minden egyszerre új és ismerős.

Westerhus punk attitűdjével szemben Jakob Bro végletesen kifinomult, szelid zenével éri el ugyanazt az erős hatást. Mindkét gitáros mestere a hangzásoknak és a flowélmény megteremtésének. Bro zenekarának tagja a norvég dobos legenda, Jon Christensen, akinek felvételeit minden jazzrajongó megtalálja lemezpolcán az ECM kiadványai között. Thomas Morgan a New York-i jazz megkerülhetetlen alakja, a Trafóban legutóbb Steve Coleman zenekarával járt.