Béla

Miles Davis albumon és filmvásznon tér vissza

2014.01.30. 10:56

Programkereső

A világhírű trombitás-zeneszerző eddig meg nem jelentetett koncertfelvételeit adja ki CD-n a jazzlegenda lemezkiadója márciusban.

Az 1970-ben egy New York-i klubban adott koncertek felvételeit március 25-én adják ki Miles at the Fillmore - Miles Davis 1970: The Bootleg Series, Vol. 3 címmel egy négy CD-ből álló sorozat részeként - közölte a New York Times a Columbia/Legacy információra hivatkozva.

Miles Davis
Miles Davis

A koncertet röviddel a Bitches Brew című albuma megjelenése után, 1970. június 17. és 20. között adta Davis Chick Corea, Keith Jarrett, Dave Holland, Airto Moreira és Steve Grossman közreműködésével. A zenész akkoriban rockos elemekkel színesítésítette műveit, ezzel megpróbált szélesebb közönségre szert tenni. Egyes hangfelvételek részletekben és erősen átdolgozva más albumokon is szerepeltek már, de teljes terjedelmükben csak gyűjtők között forogtak.

A nagyhatású jazz-zenészéről mindeközben egy életrajzi film is készül Hollywoodban Kill the trumpet player címmel, amiben Davist Don Cheadle amerikai színész játssza, és ezzel együtt rendezőként is bemutatkozik majd. A legtöbb életrajzi filmhez hasonlóan a készülő produkció sem fogja a zenész egész életútját végigkövetni, hanem az 1975-től 1979-ig tartó szakaszra fókuszál, amikor Davis eltűnt a nyilvánosság elől és a zenélést is teljesen abbahagyta. A filmben Cheadle partnereként Ewan McGregor vállalt még szerepet, a felvételeket 2013 júniusában kezdték forgatni.

Miles Davis
Miles Davis