Timót, Xénia

Satchmo nőben

2014.02.03. 13:53

Programkereső

Lil Hardin Armstrong, Louis Armstrong második felesége a legkiemelkedőbb női előadó volt a jazz korai szakaszában.

1898. február 3-án született Lil Armstrong, aki játszott zongorán, jazzdarabokat komponált és hangszerelt a new orleans-i Hot Band számára. Egy zeneboltban kezdte pályafutását, ahonnan a Sugar Johnny's Creole Orchestra-ba, majd Freddie Keppard's Original Creole Orchestra-ba kapott meghívást. 1921-ben csatlakozott King Oliver Creole Jazz Bandjébe, ahol találkozott Luis Armstronggal, kivel 1924-ben lépett frigyre. 

Lil Hardin Armstrong
Lil Hardin Armstrong

Később főmunkatársa lett a Louis Armstrong's Hot Five-nak és a Hot Seven stúdiónak. Zongorázott, énekelt, és olyan darabok születtek kezei alatt, mint a Struttin' with Some Barbeque. Vezetője volt többek közt a Lil's Hot Shots-nak és a New Orleans Wanderers. Louistól 1938-ban vált el, de életük végéig barátok voltak. Broadway-i show-kon is fellépett, mint a "Hot Chocolate" vagy a "Shuffle Alone".

Visszatérve Chicago-ba éjszakai klubbok zongoristája és énekese lett. 1963-ig darabjait a nagy new orleans-i és chicagoi előadókkal vette fel. Élete hátralevő részében is aktív egyénisége volt a zenei világnak, bár a díszletek mögött tevékenykedett. Két hónappal Louis Armstrong halála után hunyt el 1971-ben az ex-férjének adott emlékkoncert közben.