Ervin

A Kék rapszódia már 90 éves

2014.02.12. 19:22

Programkereső

Az amerikai zeneszerző egyik legnépszerűbb szerzeménye, a Rhapsody in Blue premierjének alkalmából koncertet rendeznek New Yorkban február 12-én este.

A manhattani Town Hallban a Grammy-díjas Vince Giordano és zenekara, a Nighthawks adja majd elő a jazz és a klasszikus zene elemeit ötvöző, tizennyolc perces darabot, amelyet első alkalommal pontosan kilencven évvel ezelőtt, 1924. február 12-én mutattak be a metropoliszban az akkor huszonöt éves zeneszerző zongorajátékával. Gershwin mestere volt annak, hogyan lehet összetett zenei struktúrákat a popzenével vetekedő mértékben hozzáférhetővé tenni a nagyközönség számára. "Kék" vagy "szomorú" rapszódiát jelentő Rhapsody in Blue-ja óriási hatással volt a későbbi zenére és populáris kultúrára.

Woody Allen Manhattan című filmje például egy New Yorkot ábrázoló képmontázzsal kezdődik, ami alatt Gershwin műve szól. De ezt halljuk a háttérben akkor is, amikor Leonardo DiCaprio először megjelenik Baz Luhrmann 2012-es filmjében, A nagy Gatsby-ben. Ugyancsak felhasználták a szerzeményt az 1984-es Los Angeles-i olimpia nyitóünnepségén.

A brooklyni születésű Gershwin tragikusan fiatalon, harmincnyolc éves korában hunyt el agydaganatban, 1937-ben. Steven Spielberg a hírek szerint fontolgatja egy Gershwinről szóló életrajzi film készítését, a zeneszerzőt Zachary Quinto alakíthatja.