Timót, Xénia

Fidelio Klasszik: Czutor, Molnár, Szikszai

2014.02.14. 08:04

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának február 15-i adásában hallható lesz még Hegedűs Orsolya, az acb Galéria vezetője is.

Ahogy könyvekből nehéz megtanulni úszni vagy szeretkezni, úgy - Czutor Zoltán szerint - a zenei menedzsment oktatásának is a gyakorlatra kell helyeznie a hangsúlyt. A Werk Akadémia zenei menedzsment képzésének koordinátoraként Czutor fontosnak tartotta, hogy alulról indult embereket kérjen fel előadónak. A honi színtér számos elemében eltér ugyanis az - ahogy ő fogalmaz - egészséges popkultúrájú országokétól.

Molnár Dixieland
Molnár Dixieland

Molnár Gyula, a szegedi Molnár Dixieland Band alapítója, nemrég ünnepelte 70. születésnapját, az általa alapított zenekar pedig az 50. évfordulóját ülte. Ennyi évtizedet együtt tölteni egy műfajban a zenésztársakkal önmagában is nagyon nagy dolog, ráadásul egy olyan zenei irányzatot követve, amely zenész körökben is nehéznek számít. A dixileand egyébként a jazz egyik stílusa, amely New Orleansban a 20. század elején, az 1910-es években fejlődött ki és terjedt el Chicagóban és New Yorkban a New Orleans-i bandáknak köszönhetően. Molnár Gyulát a kerek évfordulók alkalmából többek között arról is kérdeztük, hogyan ünnepeltek, mi tart össze 50 évig egy zenekart, illetve arról is, hogyan és mikor találkozott a dixieland műfajjal először, sőt, a banda új lemezéről is hallhatnak néhány érdekességet.

Szikszai Rémusz
Szikszai Rémusz

Túl a negyedik rendezésén új fába vágta fejszéjét az elsősorban színészként ismert Szikszai Rémusz. A VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás alapítója jelenleg a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínházban állít színpadra két Szép Ernő-egyfelvonásost, a Májust és az Igazgató úr!-at. De hívhatjuk-e már rendezőnek? És miért pont vádli? Szikszai Rémuszt rendezésről és függetlenségről kérdeztük.

Legyen szó egy szög beveréséről, a költségvetési tervek elkészítéséről vagy a művészekkel való kommunikációról, egy képzőművészeti menedzser feladatai igen szerteágazóak - mondja Hegedűs Orsolya. Az acb Galéria művészeti vezetője a hazai és a nemzetközi képzőművészeti piac működését oktatja a Werk Akadémián. Az elméleti és gyakorlati tudás elengedhetetlen, ám egy jó képzőművészeti menedzser egyik legfontosabb ismérve a pontos önismeret - állítja.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.