Ervin

Jerry Bergonzi a BJC-ben fújja

2014.02.25. 16:04

Programkereső

Újabb világsztár érkezik a Hollán Ernő utcába. Az Alerant Jazz Estek keretében február 28-án pénteken a Harmónia Jazzműhely bemutatja a legendás amerikai szaxofonost és zenekarát.

Jerry Bergonzi pályája a hetvenes évek végén a kor egyik legkeresettebb formációjában, Dave Brubeck zenekarában indult. Habár az ekkorra már nagykorú Take five című klasszikust még előde, Paul Desmond szerezte, a világon legtöbbet el- és előadott melódiát Jerry Bergonzi is számtalanszor előcsalogatta hangszeréből. Sikerét, hírnevét azonban nem ennek, sokkal inkább a Coltrane-i hagyományt tiszteletben tartó, ám onnan előre lendülni is képes, saját útját kereső játékának köszönheti.

Jerry Bergonzi
Jerry Bergonzi

Bergonzi a nyolcvanas évek végén visszatért saját szülővárosába (és megannyi más világklasszis alma matereként is szolgáló) Bostonba, ahol saját neve alatt jelentette meg lemezeit. A korongokat a kontinensen kívül Európába is nagy sikerrel exportálta. Ekkoriban saját együtteseivel játszott: a Con Brio kvartettel, a Trio Gonzzal. Amikor Mike Brecker fiatal zongoristája, a mostanra világklasszissá lett Joey Calderazzo 1990-ben elkészítette első saját lemezét a Blue Note-nál, akkor Brecker és Branford Marsalis mellett Bergonzit hívta meg a fúvós szekcióba.

Bergonzi lendületes előadásmódja azonnal meggyőzte a Blue Note-ot is, így a következő évben már saját, Standard Gonz című lemezén dolgozhatott. Ezzel együtt máig közel harminc lemezt készített. A legutóbbi épp tavaly, By Any Other Name címmel jelent meg, melyen a tengerentúli kritikusok által a „zenészek zenészének" is aposztrofált fúvós olyan sztenderdeket szólaltat meg, mint a Giant Steps, a Bye Bye Blackbird, vagy a Joy Spring. Intellektusban gazdag, ugyanakkor játékos, határokat feszegető gondolkodásmódjáról képet ad, hogy a  felsorolt dalok az albumon eredetileg PG 2013, Of A Feather és Sprung néven futnak. Habár a nemzetközi kritikusok az albumot elsősorban „komoly jazzhallgatóknak" javasolják, a hazai közönségnek nem kell tartania végeláthatatlan szólóktól, hiszen a tenorszaxofonját ezernyi féleképpen megszólaltatni képes művész számos régebbi, könnyedebb szerzeménye közül is szemezget majd az esten.

A Quartet tagjaiként február 28-án pénteken fellép Jerry Bergonzi (tenor szaxofon), Carl Winther (zongora), Dave Santoro (nagybőgő), Andrea Michelutti (dob).