Timót, Xénia

Fidelio Klasszik: Balázs, Hámori, Herczku, Meczner

2014.02.28. 09:48

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának legközelebbi adása március elsején lesz hallható.

Elismert hazai művészek és nemzetközi sztárelőadók, zongora-, hegedű- és hárfavirtuózok adnak összesen 33 koncertet idén az MVM Koncertek komolyzenei hangversenysorozat keretében. A tavaszi és az őszi évad egyik legjelentősebbnek számító, A Zongora elnevezésű sorozatában február 24-én Balázs János adott koncertet a Zeneakadémia nagytermében. Az ifjú zongoraművészt tavaszi-nyári terveiről, gyermekeknek szóló koncertsorozatáról és Lajkó Félix-szel közös munkájáról is kérdeztük.

Balázs János
Balázs János

A 2014-ben a 20. koncertévadát adó Óbudai Danubia Zenekar a teljes arculati és a szervezeti átalakulások mellett új otthonra talált. Az önkormányzat tulajdonában lévő Flórián mozit vehetik birtokba - hosszú távú céljuk pedig az, hogy a mozi kulturális és komolyzenei központtá váljon. Az új próbahelyszínről és tavaszi-nyári terveikről az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetőjével, Hámori Mátéval beszélgettünk.

Hámori Máté
Hámori Máté

Tizenötödik alkalommal adták át idén az Érték-díjakat a Corinthia Hotel báltermében. A zenei kategória győztese Presser Gábor javaslatára Herczku Ágnes lett. Presser választását a rangos zsűri minden tagja - Szinetár Miklós, Halász Judit és Huszti Péter - egyöntetűen támogatta. Az énekesnő egyebek mellett az Érték-díjról mesélt és arról, hogyan nevezett el egy csillagot Bartók Béláról.

Herczku Ágnes a Fölszállott a páva középdöntőjében
Herczku Ágnes a Fölszállott a páva középdöntőjében

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábszínház világnapja is. Idén első alkalommal, ám hagyományteremtő módon a magyar nyelvű bábosok is aktívan bekapcsolódnak a világnapi eseményekbe. Határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be. Az egyes produkciók vállaltan happeningszerűek, utcaszínházi jellegűek lesznek, ezeket a kezdeményezéshez csatlakozók maguk találják ki, alakítják saját városukhoz. A teljes eseménysorozat koordinációját és kommunikációját a világnapi ünnepet kezdeményező Budapest Bábszínház vállalta magára. A színház igazgatóját, Meczner Jánost a kezdeményezés hátteréről és március 21-i programkínálatról faggattuk.

Meczner János
Meczner János

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére március 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.