Klaudia

Take the MOL Train – Jazzvonat Európába

2014.03.12. 17:12

Programkereső

2014 januárjában indult útjára az Opus Jazz Clubból az a jazzvonat, amely havonta két alkalommal Európa jeles jazz színtereire viszi el érdeklődő utasait. A híres jazz sztenderd címét szlogenül választó koncertsorozattal a BMC régóta dédelgetett álma válik valóra, régi-új partnere a MOL-csoport támogatásával.

A Budapesten és az országban is hiánypótló programsorozat célja, hogy feltérképezze és bemutassa a multikulturális Európa színes, változatos és izgalmas jazzvilágát, s a zenei kifejezőeszközök széles skáláját felvonultatva adjon ízelítőt a legfrissebb jazzprodukciókból. A sorozat szerkesztésekor a kiemelkedő minőség, a fellépők határozott, izgalmas, eredeti zenei programja az elsődleges szempont. A műfaj különböző irányzatának képviselői a markáns, erősen improvizatív modern trió-kompozícióktól az álombéli filmzenékig, ethno-gyökerekből merítő és kortárs hangszerelésű daloktól a közismert jazz sztenderdek minőségi újrafogalmazásáig, a bensőséges lírai kompozícióktól a zenei humor megannyi megnyilvánulásáig a legszélesebb skálán mutatják be az európai jazz sokszínű világát.  Tekintettel arra, hogy az Opus Jazz Clubban a nyitás óta eltelt csaknem egy évben a műfaj kiemelkedő hazai képviselői rendszeresen megfordulnak, a sorozat egyúttal segít a magyar jazzt is elhelyezni az európai jazzpalettán.

Caecilie Norby - Lars Danielsson duó
Caecilie Norby - Lars Danielsson duó

Az áprilisi koncertek jól példázzák a fentieket. A Caecilie Norby - Lars Danielsson duó például meghitt kamara-jazzt játszik - meglepő, sőt időnként meghökkentő műsorral. Dánia elsőszámú jazz-dívája és férje, akit az ország talán legnevesebb nagybőgősének tekintenek, a szokványos sztenderdek helyett ugyanis többek között Bob Dylan, Tom Waits, Leonard Cohen, Paul Simon, vagy John Fogerty daloknak, és The Cult, The Temptations, sőt Nine Inch Nails és Soundgarden számoknak adnak új értelmet és mélységet. Interpretációjukban új dimenziókban bontakoznak ki a jól ismert művek melódiái és szövegeik lírája. Egészen másképp nyűgözi le hallgatóit a Szlovákiából érkező Radovan Tariška Quartet. Magával ragadó, multikulturális "Folklore to Jazz" projektjük elsősorban szlovák népdalokból építkezik, amelyet vérbő, sodró lendületű jazzé formálnak. A zenekarvezető szaxofonos Radovan Tariška mellett a formációt erősíti a világhírű Kenny Garrett Quartettből ismerhető venezuelai származású zongorista, Benito Gonzalez; az afrikai gyökerrekkel bíró, de szintén Amerikában élő nagybőgős Essiet Okon Essiet; illetve az Opusban már több ízben viharos sikert arató dobos, Hodek Dávid. A négyesfogat kitűnő érzékkel ismeri fel és állítja elénk a párhuzamot egy tradicionális népzenei formáció örömzenéje és egy jazz-kvartett improvizációkkal gazdagon teletűzdelt muzsikája között.