Gábor, Karina, Ders

Az improvizáció magasfokán

2014.03.29. 22:36

Programkereső

Két kiváló zenész, a 39 éves hegedűvirtuóz Lajkó Félix, valamint a mindössze 25 éves zongoraművész Balázs János ad közös improvizációs koncertet március 31-én a Zeneakadémia Nagytermében, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A két kiváló zenész újraértelmezi, mert nemcsak hallgathatóvá, hanem befogadhatóvá is teszi a kortárs zenét. Lajkó Félix és Balázs János is páratlan virtuóz saját hangszerén, így együtt a zene határait feszegetik - szerepel az est ajánlójában.

A nemzetközi sikereit halmozó páratlan hegedűvirtuóz és a mai fiatal zongoristageneráció egyik legjelentősebb képviselője az elmúlt évben próbákon és néhány közös kamarakoncerten zenélt együtt. A klasszikus zenei képzettségű zongorista és a falvak muzsikáján felnőtt autodidakta hegedűs közös koncertjén az improvizáció magas fokán kommunikál egymással a színpadon.

Lajkó Félix
Lajkó Félix

Balázs János nemzetközi karrierje 2005-ben, tizenhat évesen kezdődött, amikor elnyerte a nemzetközi pécsi Liszt-verseny első díját. A következő években négy nemzetközi zenei versenyen győzött és játszott Európa-szerte, majd az Egyesült Államokban is, többek között New Yorkban, Washingtonban, Chicagóban és Aspenben. Számos rangos nagyzenekarral játszott együtt, három teljes Liszt CD-t készített, ebből egyet Magyarországon, a másik kettőt Tokióban, illetve Londonban. 2010-ben egy egyedülálló magyarországi koncertkörút keretében tizenhat hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét. Ugyanebben az évben elkészült negyedik CD-je, amelyen Chopin művei szerepelnek.

ifj. Balázs János
ifj. Balázs János

Lajkó Félix pályafutásának meghatározó állomása, amikor középiskolás korában kölcsönkért hegedűjével elindult a Vajdaságból Budapestre és a Dresch Quartet tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot. Húsz évvel ezelőtt adta ki első lemezét, sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott együtt muzsikusként, zeneszerzőként színházi- és filmzenéi jelentősek.

Jancsó Miklós róla forgatta Játssz Félix, játssz! című kisfilmjét. Hegedűjátékával elbűvölte a világ nagyvárosainak közönségét, majd első citerás Mező című lemeze tavaly augusztusban és szeptemberben a nemzetközi Works Music Charts Europe toplistájának élére került. A 2013. évi összesített világzenei toplista (Top of the Year 2013) ötödik helyén decemberben a legjobb európai születésű előadóként szerepelt.