Béla

Zenés utazás a trubadúrok földjén

2014.04.08. 15:55

Programkereső

Április 12-én egy különleges utazásra invitálja vendégeit az Óbudai Társaskör, Kobzos Kiss Tamás és Miquèu Montanaro vezetésével.

Miquèu Montanaro okszitán zenészt és zeneszerzőt gyökerei a provanszál muzsikához kötik, de otthonosan mozog Kelet-Európa zenei hagyományaiban is. Több mint harminc éve jár Magyarországra, Peire Vidal műveit Sebő Ferenccel kezdte el játszani a budapesti Zeneakadémián. Kobzos Kiss Tamással való együttműködése során fordult érdeklődése a régizene felé. Megalakították a Kalendárium együttest, amellyel több európai országban koncerteztek. Montanaro a Vents d'Est (Keleti Szél) együttes vezetője, műsorukon népzene, kortárs muzsika és jazz szerepel. Szinte minden hangszeren játszik, szólistaként is szívesen lép fel.

Kobzos Kiss Tamás és Miquèu Montanaro
Kobzos Kiss Tamás és Miquèu Montanaro

Kobzos Kiss Tamás 1975 és 1985 között L. Kecskés András régi zenei együttesének, 1981-től a bécsi Clemencic Consortnak a tagja, akikkel Bécsben és Európa számos országában több száz koncertet adott.  Néhány éve az Accentus Austria-val is dolgozik szólistaként, a „Serenata Hungarica" című műsorukban. 1992-es megismerkedésük óta gyakran lép fel Erdal Salikogluval Magyarországon, Erdélyben és Törökországban is. Montanaroval 1982-től dolgoznak együtt, elsősorban a trubadúr- és a népzene területén.