Sándor, Ede

Alba Regia Feszt és Jazzverseny augusztusban

2014.04.23. 09:34

Programkereső

Hagyományt szeretnének teremteni a székesfehérvári rendezvénnyel augusztus 5. és 7. között.

Mits Gergely, a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének vezetője elmondta, hogy több évtizedes hagyománya van a városban a jazzfesztiváloknak, amelyet "újra életre keltenek". A rendezvénnyel párhuzamosan - idén, utána kétévente - jazzversenyt is rendeznek, ahol a fiatal tehetségeknek kívánnak lehetőséget adni a fellépésre.

Jazz (illusztráció)
Jazz (illusztráció)

Közölte: tudatos tervezés eredménye a hétköznapi időpont, amellyel a Fehérvári Zenei Napok folytatásaként több mint egy hétig zenei események színhelye lesz Székesfehérvár. Hozzátette: nem "ortodox jazzfesztivált szerveznek", vagyis nem belterjes eseményt képzeltek el, hanem igényes műfajokat felvonultató kortárs rendezvényt szeretnének a következő évtizedekre.

Budapest Ragtime Band
Budapest Ragtime Band

Vörös Tamás, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium művészeti igazgatója kiemelte: a koncertek nagy része ingyenes lesz, kizárólag a Vörösmarty Színházban fellépő külföldi világsztárok, a funky zenét játszó Dirty Loops és a gitárvirtuóz Biréli Lagrene előadásaira kell jegyet váltani. A többi koncert a Fő utcai színpadon lesz, ahol a magyar sztárok között a Budapest Ragtime Band, Babos Gyula és Biga is fellép. A fiatal együttesek és a zeneművészetis diákok számára két helyszínen kínálnak fellépési lehetőséget: a Zichy-ligeti zenepavilonban és a Szent István Király Múzeum udvarán. Hangsúlyozta: a városvezetés nyitott volt a fesztivál megrendezésére, és főszponzorként állt a program mellé.

Székesfehérvár
Székesfehérvár

A fesztivál elődjének számító Alba Regia Jazz Fesztivált 1967-től 1986-ig rendezték meg a Videoton vállalat támogatásával és a Magyar Rádió szakmai segítségével. Hozzátette: a rendszerváltoztatást követően hosszú csend következett, majd 2000-ben és utoljára 2002-ben rendezték meg a fesztivált.