Béla

Mitől szép a Jazz?

2014.04.26. 14:30

Programkereső

Juhász Gábor Aegon, Gramofon és Artisjus díjas jazz gitáros, alapító tagja a Tin-Tin kvartettnek, közreműködője számos neves jazz zenész lemezének. Most ő mondja el, miért muszáj egy jó jazz klubban zenét hallgatni. Ami különösen igaz lesz sok-sok ingyenes jazz koncertre április 30-án, a Nemzetközi Jazz Napon.

Mitől szép a Jazz? - Gondolom mindig másért.

Amikor megismerkedtem a jazzel még a rendszerváltás előtt voltunk. A nagy magyar jazz zenészek koncertjeire jártam és találkoztam valamivel, ami akkor az életünkből hiányzott. A szabadsággal. Mintha bármerre mehettek volna zenéjükben, mintha az érzelmeiket, feszültségeiket, repülésvágyukat jobban ki tudták volna fejezni, mint a társművészek. Mintha nem lettek volna határaik. Miattuk lettem jazz zenész. Csak a magyarokat ismertem. Később megismertem a nemzetközi előzményeket, megtapasztaltam milyen nagyszerűek, kiismerem magam a mai nemzetközi trendekben is, de nekem máig azok a magyar koncertek az igazi beavatási élményeim.

Juhász Gábor
Juhász Gábor

Ma más világot élünk. Ma a gazdagságot jobban vágyjuk, mint a szabadságot. Mást jelent most a jazz. Ma már szinte hetente játszik valamilyen jazz világsztár Budapesten, és hónapokkal korábban sem lehet kapni a koncertekre jegyet, pedig általában borsosak az árak. Ma úgy érzem, nem a szabadságot, hanem a luxust keresi a magyar közönség zöme a jazzben. Mintha most nem az NDK szandál, olcsó sör, zsíros kenyér kapcsolódna a jazzhez, hanem a szivar és a drága konyak, de ez csak a felszín. A lényeg máshol van.

Jazz zenészként sok panaszt hallok a kollégáimtól. Kevés a munka, vagy éppen sok, de nagyon alacsonyak a tiszteletdíjak. Miért van ez így? Hiszen büszkék vagyunk a magyar zenekultúrára, hozzáteszem joggal. Nyilván, ha összehasonlítunk egy milliós költségvetésű nagy, nemzetközi projectet, egy szerény, olcsó magyar produkcióval, nem kérdéses, hogy mi lesz a végeredmény, pláne, ha a csillogásra, a luxusra vágyunk.

A jazz a 20. és 21. század hangszeres önkifejezési formája. A klasszikus zene leginkább a szerző (aki általában jó régen élt) akaratának a precíz tolmácsolásáról szól, a kortárs zene mélyen intellektuális önkifejezési út, de nem a hangszerből fakad. A rock kreatív, de igazi kreativitását a verbalitásban tudja kifejteni, a folklór a hagyomány őrzéséről szól, ha nem ezt tenné halálra volna ítélve. Ha valaki, kezében hangszerrel, kreatív szeretne lenni, előbb utóbb megtalálja a jazz-t, vagy épp a jazz találja meg őt. Hogy ez miért jó a közönségnek? Vajon ez tényleg kérdés?

A Harmónia Jazz Műhely célja, hogy az UNESCO által nemzetközi jazz napnak kinevezett napon, április 30-án sok helyen legyen ingyenes jazz koncert. Nagyon sok remek magyar jazz zenészt győztek meg arról, hogy érdemes ingyen koncertet adni, hogy népszerűsítsük a műfajt. Én az egyik kedvenc helyemen, a Nyitott Műhelyben fogok játszani egyik kedvenc kollégámmal, a nagyszerű gitáros Gyárfás Istvánnal. Jazz gitárosként meg tudom ítélni, hogy Gyafi világszínvonalú muzsikus így az ő felajánlását igazán nagylelkűnek gondolom.

Juhász Gábor a Müpában
Juhász Gábor a Müpában

Mitől szép a jazz? Például: sok arca van. Sok helyre el tud menni 30-án az érdeklődő közönség, és tudom, hogy sokan érdeklődnek. Azt is tudom, hogy sok a remek zenész, remek jazz produkció. Legyen sikeres a Harmónia Műhely kezdeményezése, és találjon egymásra az érdeklődő közönség és a tehetséges művész! This is the beginning of a beautiful friendship.