Konrád

Elindul az NKA Cseh Tamás Programja

2014.05.12. 14:01

Programkereső

Új könnyűzenei programot indít a Nemzeti Kulturális Alap, amely idén négyszáz millió, majd a következő két évben legalább száz-száz millió forintot fordít a projektre a befolyó üres adathordozói díjakból - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és az NKA elnöke.

Mint közölte, hét alapprogramban írnak ki pályázatokat: kezdő zenekarok, kezdő előadók, kis befogadóképességű, elsősorban fővároson kívüli rendezvényhelyszínek, a zenei menedzserképzés, illetve a nemzetközi piacon való megjelenés támogatása, felvilágosító reklámtevékenység a szellemi termékekről, valamint az aktív emlékezésre, a zenei emlékek gyűjtésére való ösztönzés.

Balog Zoltán beszámolója szerint az Artisjushoz mint jogdíjkezelőhöz az üres merevlemezek, okostelefonok, CD-k, pendrive-ok és hasonló termékek után a vásárlók által fizetendő üres adathordozói díjból évi négy milliárd forint érkezik be.

Cseh Tamás
Cseh Tamás

Egy 2013-ban elfogadott törvény szerint ettől az évtől ennek huszonöt százalékát, azaz 2014-ben várhatóan kilencszáz millió-egy milliárd forint közötti összeget az NKA-hoz kell átutalni. A kulturális alap ebből a bevételből indítja el a Cseh Tamás Programot, illetve további könnyű- és komolyzenei, irodalmi programokat támogat.

A Cseh Tamás Programra három esztendőn keresztül évi száz-száz millió forint jut, ezt az összeget azonban idén további háromszáz millió forintos indulóösszeggel egészítik ki - jelentette be a miniszter. Balog Zoltán hozzátette: a pályázatok kiírásának időpontja az összegek NKA-hoz való beérkezésétől függ, de a remények szerint ősszel már át tudják utalni a nyertes pályázóknak megítélendő támogatásokat.

gitáros (képünk illusztráció)
gitáros (képünk illusztráció)

L. Simon László, az NKA leköszönő alelnöke emlékeztetett arra, hogy a kormányzatot számos bírálat érte tavaly az üres adathordozói díjbevételek huszonöt százalékának NKA-hoz irányítása és még korábban a PANKK program leállítása miatt, a Cseh Tamás Program elindítása azonban elmondása szerint bizonyítja, hogy a kormányzat szerint szükség van a könnyűzene támogatására, ám az eddiginél átgondoltabb formában. Mint hangsúlyozta: ahogy a program kidolgozása során, úgy a források alprogramok közötti elosztása és a pályázatok közzététele előtt is egyeztetni fognak a szakmai szervezetekkel. Az a döntés is konszenzus eredményeképpen született meg, hogy végül hét alprogram indul, hiszen az NKA először tízet javasolt - árulta el. Cseh Tamás nevének használatához a zenész özvegye és a Cseh Tamás Alapítvány is hozzájárult - közölte L. Simon László.