Sándor, Ede

Lelkem a lelkeddel

2014.05.16. 14:21

Programkereső

Lelkem a lelkeddel címmel megjelent Berta Alexandra Junior Prima díjas citerás, népdalénekes második lemeze, amelynek budapesti bemutatójára május 18-án 17 órakor a Hagyományok Házában kerül sor.

Berta Alexandra zenei tanulmányait a paksi Művészeti Iskolában kezdte, majd saját útját és hangját keresve önállóan igyekezett minél szélesebb körből meríteni, így kialakítva egyéni játékstílusát és énekhangját. 2006-ban készült el első, „Ifijúság gyöngykoszorú..." című lemeze, majd 2007-ben egyedüli citerásként felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkor megalakuló Népzene Tanszékére. Az alapképzés elvégzésével előadóművész diplomát, majd a mesterképzés elvégzése után népzenetanári diplomát szerzett népi pengetős és népi ének szakokon.
Ma az Alma Mater óraadó citeratanára és a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója.

Berta Alexandra
Berta Alexandra

2013-ban Junior Prima díjjal ismerték el eddigi munkáját, ami további szakmai munkájához újabb motivációt adott. Ennek hatására és ennek köszönhetően készült el "Lelkem a lelkeddel" című lemeze is. Munkája elismeréséül idén szülővárosa a Paks Kultúrájáért Kitüntetésben részesítette őt.

A koncerten és a lemezen közreműködő zenésztársak a Zeneakadémia Népzene Tan­székének jelenlegi és végzett hallgatói: Kovács Márton, Fe­kete Márton, Cserta Balázs, Kiss Balbinat Ádám, Csasznyi Imre, Csenki Zalán, Zsikó Zoltán, Enyedi Tamás, Horváth Dávid és a Virtus együttes.

"Vágyott, beteljesült és betel­jesületlen szerelem; bánat és öröm; várakozás és csalódás, elvágyódás és megérkezés... érzések megéneklése a magyar népdalok egyedülálló szimbó­lumrendszerével. A citera iz­galmas hangszerpárosításokban és hangszer-összeállásokban mutatja meg sokszínűségét, ter­mészetesen az autentikusságot megőrizve. Műsoromban a citerajáték természetes velejárójaként az éneklés is helyet kap. Szólóban és több együttessel közreműködve igyekszem teljesíteni azt a belső késztetésből fakadó küldetést, amely a népzenész-népzenetanári pályára vezetett." - ezekkel a szavak­kal ajánlja a közönség figyelmé­be második lemezét Berta Ale­xandra.