Benedek

Óriás(i) világsztár a BJC-ben fújja

2014.05.19. 14:01

Programkereső

A kívül-belül óriás James Carter, generációjának egyik legkiemelkedőbb szaxofonosa május 25-én triójával az igazi New York-i jazzt hozza el.

Pályája indulása óta sorra gyűjti be az elismeréseket és díjakat. A 1969-es születésű, detroiti származású szaxofonos tizenegy éves korában vett először hangszert a kezébe és 1991-ben már a legendás trombitás, Lester Bowie The Organizer című lemezén működött közre.

James Carter
James Carter

Játékával az egész New York-i jazz-szcénát elbűvölte, amikor 1988-ban Lester Bowie pártfogása alatt berobbant a zenei köztudatba. Még huszonhárom éves sem volt, amikor JC On The Set címmel Japánban megjelent első szólólemeze. Második lemeze, a Jurassic Classics pedig felkerült a jazz toplistákra. 2005-ben jelent meg saját triójának lemeze, az Out of Nowhere a Half Note-nál, majd 2006-ban rögzítette a Gold Sounds című korongot a Pavement popzenekar slágereiből Cyrus Chestnut billentyűs, Reginald Veal bőgős és Ali Jackson dobos közreműködésével. A 2008-as évben látott napvilágot az Emarcy kiadónál Present Tense című lemeze, melynek producere a nagynevű Michael Cuscuna, és melyen az átritmizált jazz standerdeken kívül a rendkívül népszerűbrazil hangvételű Bossa J.C. is szerepel.

2009 végén a New York-i Blue Note klubban, a Heaven on Earth projekt keretében vezetett 'all star' csapatot, melyben rajta kívül John Medeski hammond-orgonán, Adam Rogers gitáron, Christian McBride bőgőn és Joey Baron dobon játszott.  Az eredmény olyan groove-os jam-jazz, melyben a lüktetés és vitalitás a legmagasabb hőfokon ég. 2011-es Caribbean Rhapsody című albumán szerepel az a szaxofonverseny, melyet kifejezetten számára irt Roberto Sierra zeneszerző. Ebben a crossover műben Carter mesterien ötvözi a klasszikus és jazz-zenei elemeket.

James Carter
James Carter

James Carter, aki többször nyerte el a Down Beat magazin kritikusi, illetve olvasói dijait, olyan előadókkal, valamint zenekarokkal dolgozott, mint a Lincoln Center Jazz Orchestra, Julius Hemphill, Ronald Shannon Jackson, Charles Mingus Big Band, Aretha Franklin, David Murray, Ensemble of Chicago, Ginger Baker, Sonny Rollins, Odean Pope, Dee Dee Bridgewater. Robert Altman 1996-os Kansas City című filmjében pedig művészi kifejezőképességének új szinteret adva, Ben Webster szaxofonos figuráját alakította. Carter igazi multiinstrumentalista, aki a teljes szaxofon arzenál mellett kontrabasszus- és basszusklarinéton is mesterfokon játszik, szabadidejében pedig antik és új fúvós hangszereket, elsősorban trombitákat és kürtöket gyűjt.

Május 25-i koncertje alkalmával leghíresebb formációjával, az évek óta töretlen sikernek örvendő izgalmas, de a jazz kedvelőinek sem szokatlan felállásban látogat el a Budapest Jazz Clubba triójával. A James Carter Organ Trio ritmusszekcióját két igazi világklasszis, Gerard Gibbs Hammond B3-on és Leonard King dobon játszik.