György

Az eget és földet összekötő gitárhúrok

2014.05.21. 15:52

Programkereső

A Művészetek Palotájában május 29-én az új évezred egyik nagy formátumú amerikai gitárosa, Kurt Rosenwinkel mutatja be legújabb, Stars of Jupiter című albumát quartetjével.

A Müpa tizedik születésnapját ünneplő rendezvénye, a Jazztavasz 2014, az olyan nagyágyúk mellett, mint Pat Metheny és a Unity Group, illetve a skandináv Eivind Aarset, az új évezred egyik stílusteremtő gitárosát, Kurt Rosenwinkel-t is vendégül látja.

Kurt Rosenwinkel
Kurt Rosenwinkel

Kurt Rosenwinkel május 29-én még a „csillagokat is lehozza nekünk", hisz a Stars of Jupiter című legújabb albumát hozza el a magyar közönségnek. A gitárzseni az újonnan alakult kvartettjével 2012 végén jelentette meg ezt a kétlemezes, csupa eredeti darabot felsorakoztató albumot, amelyet minden mérvadó jazzszaklap kiemelkedő kritikákkal illetett, sőt némelyek odáig mentek, hogy már megjelenésekor klasszikusnak titulálták. A negyvenes évei közepén járó Rosenwinkel, aki 2001-ben adott ki utoljára kvartett-lemezt, most olyan nagyágyúkból álló csapatot hozott össze, mint Aaron Parks, aki neki és Terence Blanchard-nak is kedvenc zongoristája, illetve Eric Revis bőgős és Justin Faulkner dobos, akik így ketten Branford Marsalis kvartettjének ritmusszekcióját is alkotják. A Star of Jupiter, noha ízig-vérig Rosenwinkel-lemez, mégis elrugaszkodik korábbi anyagaitól. Elragadó dallamok, érzéki groove-ok sodró folyama növekszik egyre szélesebbre, miközben Rosenwinkel gitárjátéka mind áradóbban tölti meg a teret. "A zeném általában és az új lemez különösen is azt a kapcsolatot érzékelteti, amely mindnyájunkat összeköt az univerzummal, és megmutatja, mi módon használhatjuk intuícióinkat arra, hogy meghalljuk, mit üzen számunkra a mindenség" - vall törekvéseiről a főszereplő.

Testközelből sem ismeretlen a Müpa közönsége számára a sapkás húrmágus: Rosenwinkel 2007-ben a Szabó Dániel Trió tiszteletbeli tagjaként lépett fel a Hétfő esti jazz-sorozatban, s együttműködésük közös lemezen is hallható.