Benedek

A latin jazz magyar dívája a BJC-ben

2014.05.27. 12:53

Programkereső

Nemrég még a New York Jazz Competition Gala koncertjén énekelt együtt hatalmas jazzlegendákkal, most pedig a Budapest Jazz Clubban fog koncertezni triójával Pátkai Rozina, a bossa nova és a latin jazzstanderdek hazai nagyasszonya.

Pátkai Rozina az az énekesnő, aki Magyarországtól Amerikáig felhívja magára a figyelmet csodás hangjával, előadásmódjával, személyiségével. Kivételes tehetsége meglepően rövid idő alatt az élvonalba emelte.

Pátkai Rozina
Pátkai Rozina

Az olasz gyökerekkel rendelkező fiatal magyar énekesnő pályáját klasszikus énekkel kezdte, majd a bölcsészet felé tett rövid kitérő után a jazz felé fordult. 2008-tól az ETÜD Jazz Konzervatóriumában Winand Gábortól és Elsa Vallétól tanulhatott, akik elmélyítették benne a műfaj iránti elkötelezettséget. Tanulmányai mellett részt vett számos rangos magyar és nemzetközi mesterkurzuson is. Több mint három éve robbant be a zenei köztudatba, amikor a Tóth Mátyás gitárossal alkotott Duó Bossa Novas produkcióval elnyerték a 2011-es Budapest Fringe Fesztivál különdíját, valamint ugyanebben az évben az Edinburgh Festival Fringe-en is Sell-Out Show Laurellel díjazták az előadást. Innen nem volt megállás: a 2012-ben megalakult Pátkai Rozina Quartet-tel sorra nyerték a rangos hazai és nemzetközi versenyeket. Az időközben quintetté bővült zenekarával a bossa nova, a brazil dallamvilág autentikus képviselői, de az improvizáció is közel áll hozzájuk. 2013 augusztusában Pátkai Rozina nyerte meg jazz kategóriában az amerikai Independent Music Awards (IMA) közönségdíját a Vocé e Eu című dallal. Albuma ugyanezzel a címmel tavaly szeptemberben jelent meg, amelyet az idei Independent Music Awards három kategóriában is jelölt a legjobb zenei albumok közé. Legutóbbi sikere, hogy idén tavasszal a Made in New York Jazz Competition Solo Vocal kategória döntősei közé is bekerült, valamint hangszerelés kategóriában az El Hombre Que Yo Ame című dallal, Fenyvesi Márton közreműködésével az első helyen végeztek.

Ennek kapcsán meghívást kapott New Yorkba is, ahol együtt játszhatott a zsűri tagjaival a New York Jazz Competition Gala koncertjén. A vele készült legutóbbi interjún így mesélt a New York-i kalandról: „Ez egy nagyon nagy dolog, és nem csak azért, mert egy zenésznek a jazz hazájába eljutni, ott koncertezni megtisztelő és egyben felemelő érzés, hanem azért is, mert az új albumunk lemezbemutatóját is ott tarthattuk, méghozzá egy olyan legendás jazz klubban, mint a Zinc Bar."

A Budapest Jazz Clubban május 30-án tartandó koncertjén Rozina trióban lép fel a gitáros Tóth Mátyással és a magyar ütősök kiválóságával, Dés Andrással.