Ágnes

A kortárs zene útja

2014.05.29. 14:55

Programkereső

IsMERJük meg! – A magyar kortárs zene útjai címmel zenei ismeretterjesztő sorozatot szervezett a belváros szívében található Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (OIK).

„A jelenkor művészetének megjelenítése az OIK Zeneműtárának gyűjteményében és zenei rendezvényeken alapvető feladat - mondta Sárközi Andrea, a zenei gyűjtemény osztályvezetője. - A kortárs alkotások körülöttünk, környezetünkből és belőlünk születnek, egy-egy kortárszenei előadás pedig lehetőséget ad a különböző zenei világképekkel és elgondolásokkal való találkozásokra... A koncerteket mindkét esetben hosszú, percekig tartó vastaps zárta - kell ennél nagyobb bizonyíték arra, hogy a közönség mer nyitott füllel és lélekkel az ilyen előadások felé is fordulni?"

 Az OIK Zeneműtára évente több ingyenes komolyzenei és jazz koncerttel várja az érdeklődőket. 2014 márciusától rendhagyó két alkalmas sorozatot indított, melyben kortárs zeneszerzők műveit ismerhették meg az érdeklődők. Már a sorozat címe (IsMERJük meg!) is kifejezi a kortárs zene helyzetét - vannak, akik kihívásnak tartják hallgatni, és MERNI kell megismerni, megismertetni. Ezt kívánta elősegíteni az NKA egyik kollégiumának támogatásával megrendezett ingyenes koncert sorozat, melyen felléptek többek között Matuz István és Matuz Gergely fuvolaművészek és Palotás Gábor marimba művész is.

OIK - A kortárs zene útjai
OIK - A kortárs zene útjai

A nyitó koncerten, 2014. március 28-án négy fuvolaművész tolmácsolásában meghallgathatták a résztvevők például Matuz István Dies Irae című művét vagy az Álmélkodás és hadd el hadd Baráth Bálinttól.
A rendezvényen közreműködött Kaczander Orsolya (fuvola, altfuvola), Matuz István (basszusfuvola), Fülep Márk (altfuvola) és Matuz Gergely (fuvola).

A második koncerten, 2014. május 23-án, Palotás Gábor marimba művész különleges zenei világba kalauzolta el a hallgatókat MARIMBA CLOUDS című estje során. 

Palotás Gábor neve nem ismeretlen a budapesti koncertlátogatók körében, hiszen lemezbemutatójának az A38 hajó adott otthont.  Az előadó a kortárs szerzemények tolmácsolójaként már nemzetközi ismertséget vívott ki magának, ezen az estén különös darabokkal lepte meg és varázsolta el közönségét.

Nagy Ákos zeneszerző a sorozathoz a következő gondolatokat fűzte: „...szeretnénk hidat képezni régi és új között. Fő célkitűzéseink közé tartozik, hogy idős és fiatal megértse, hogy szeretni érdemes a jelent és a benne jelenleg is alakuló, zajló művészetet, ami a ma emberéhez, a ma emberéért szól... S hogy a kor, amelyben élünk és annak művészete jó-e vagy rossz? Amit ma elültetünk, ki aratja majd le, vagy - lesznek-e egyáltalán aratók? Ezt döntsék el majd a soron következő századok. Nekünk nincs más dolgunk, mint nyitott füllel, esztétikai és értékítélő képességünket kikapcsolva, aktív résztvevőként figyelni az éppen most alakuló, a hagyományát most létrehozó zenére!"

Meglepő, olykor megdöbbentő, de rendkívüli atmoszférát teremtő estek vendégei lehettek azok, akik részt tudtak venni a koncerteken. Az előadók és a rendezvénynek otthont adó OIK munkatársai, zenei könyvtárosai remélik, hogy legalább ilyen sikeres estek szervezésre lesz lehetőségük, illetve az ingyenesen látogatható rendezvényekkel a továbbiakban is biztosítani tudják azt, hogy minél több ember részesüljön koncertélményben.