Konrád

Katie Melua és Youssou N'Dour a VeszprémFesten

2014.05.30. 14:25

Programkereső

Idén is sztárfellépőkkel várja a közönséget a veszprémi zenei fesztivál, amit július 15. és 20. között tizenegyedik alkalommal tartanak. A rendezvényt többek közt a Rozé, Rizling és Jazz Napok kíséri párhuzamosan.

„Veszprém kulturális kisugárzású város, ahol egész évben figyelemre méltó események zajlanak. A VeszprémFest köztük egy gyűjtőlencse, amely világhírű előadókkal járul hozzá a kisugárzás erősödéséhez" - fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a város parlamenti képviselője a rendezvényről tartott május 30-i budapesti sajtótájékoztatón.

A 2014-es VeszprémFest nyitókoncertjét Fatoumata Diawara mali énekes és Roberto Fonseca kubai zongorista közös produkciójával indul július 15-én, a következő négy napon pedig világsztárok, Katie Melua, a Vaya Con Dios, a Brand New Heavies és Youssou N'Dour adnak koncertet, a július 20-i vasárnapi záró esten a Magyar Jazz Napja alkalmából lesznek programok.

Pátkai Rozina Trió - VeszprémFest 2014 sajtótájékoztató
Pátkai Rozina Trió - VeszprémFest 2014 sajtótájékoztató

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató és Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá, ezzel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. lett a zenei fesztivál főtámogatója. A cég több tízmillió forinttal támogatja a VeszprémFestet. Mészáros Zoltán korábban, a rendezvény veszprémi sajtótájékoztatóján elmondta: a fesztivál idei költségvetése meghaladja a kétszáz millió forintot, a város húsz millióval támogatja a VeszprémFestet, a központi költségvetésből negyven-ötven millió, a jegyeladásból hetvenöt millió forintra számítanak.

VeszprémFest 2014 sajtótájékoztató
VeszprémFest 2014 sajtótájékoztató

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy az ezeréves város nem öregszik, és ez annak köszönhető, hogy mindig voltak az ott lakók között, akik valami különlegeset tudtak kitalálni. "Ilyen tizenegy éve Mészáros Zoltán és a VeszprémFest is, a hetvenezer lakosú városba így világsztárokat tudunk hozni" - fogalmazott. Az idei VeszprémFest koncertjeinek helyszíne a vár. Mészáros Zoltán kiemelte, hogy július 16-án az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb előadója, a grúz származású Katie Melua először ad koncertet Magyarországon. A softpop énekesnő eddig több mint tizenegy millió lemezt adott el, koncertjeire egymillióan voltak kíváncsiak.

A Dani Klein énekesnő által vezetett belga Vaya Con Dios már sokszor járt hazánkban, legutóbb tavaly Budapesten a búcsúturné keretében. Ez a koncertsorozat azonban annyira sikeres volt, hogy a gipsy-blues csapat a folytatás mellett döntött. A brit Brand New Heavies idén huszonöt éves és a kilencvenes évek elején nagy szerepet játszott az acid jazz megszületésében. A szenegáli Youssou N'Dour műfaja népzenei gyökerű popzeneként határozható meg. A Grammy-díjas énekes évtizedekkel ezelőtt fellépett már Budapesten egy segélykoncerten, de önálló estje még nem volt Magyarországon. Legnagyobb slágere a Neneh Cherry-vel közösen előadott 7 Seconds volt.

Katie Melua - Palau de la Musica - Barcelona, 2008
Katie Melua - Palau de la Musica - Barcelona, 2008

A Magyar Jazz Napja című, július 20-i programot Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke ismertette. Mint kiemelte, a műfaj hazai napját hatodik éve rendezik meg, idén először Budapesten kívül. A VeszprémFestbe illesztett program művészeti vezetője László Attila, a felhozatalban a magyarországi jazz színtér fiatal és idősebb előadói egyaránt szerepelnek, néhány külföldi zenésszel kiegészülve. Az este során a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai is színpadra lépnek, utána a Pátkai Rozina Sextet játszik, majd az idén hetvenéves dobos, Kőszegi Imre játszik New5 elnevezésű formációjával. Ezt követően Borlai Gergő dobos és Kaltenecker Zsolt billentyűs formációja Gary Willis basszusgitárossal kiegészülve lép színpadra, majd a Modern Art Orchestra Tony Lakatossal és Dave Liebmannal (mindkettő szaxofon), illetve Adam Nussbaummal (dob), végül Horváth Charlie és zenekara jazzműsora jön.

A fesztivált keretbe foglalják a kísérőrendezvények, a veszprémi Óváros téren a július 14. és 22. közötti Rozé, Rizling és Jazz Napok, amelyen a zenei estek (például a Szabó Nikoletta B Version, a Budapest Ragtime Band, a Band of Gypsys AllStar, a Jász András Kulturfunk koncertje) mellett húsz pincészet is képviselteti magát. A veszprémi jezsuita kolostorban a "nagy generáció" képviselői játszanak négy estén át, július 16-tól. Sebestyén Márta Andrejszki Judittal és Balogh Kálmánnal lép fel, Somló Tamás barátaival, koncertet ad Dés László, valamint Karácsony János és Angler Ákos duója is.