Konrád

Varázslatos India

2014.05.30. 16:46

Programkereső

A Calcutta Trió az indiai klasszikus zene több mint háromezer éves tradícióját India legnagyobb guruitól sajátította el. Június 25-én a Fővárosi Állatkertben lépnek fel.

A Ravi Shankar nevével fémjelzett Senia Gharana féltett tradícióit őrző autentikus klasszikus indiai zenét játszó trió muzsikája olyan magával ragadó élményt nyújt, amelyet csak komoly indiai zenészektől várhat el a közönség. Koncertjeiken a világ egyetlen fennmaradt "élő zenei nyelvén" szólaltatják meg a rágákat, India bölcsei által lefektetett, tökéletesen kifinomult "kozmikus" zenei rendszer darabjait. A trió exkluzív vendégeként fellép, Sandhyadipa Kar világhírű indiai táncművésznő, aki az öt indiai klasszikus tánc közül a talán legelragadóbbnak számító odisszi legkiemelkedőbb előadóművészének számít Indiában, és rendszeres meghívottja a neves külföldi fesztiváloknak.

Calcutta trió
Calcutta trió

Előadásában az indiai mitológia legnépszerűbb alakjait jeleníti meg bámulatos érzékenységgel és tökéletes tánctudással. Végül az estet a pandzsábi Bhangra Folk Dance Group előadása zárja, akik fergeteges ritmusú és temperamentumú néptáncukkal mindig fergeteges hangulatot teremtenek, olyannyira, hogy az előadás végén sok néző nem tud ellenállni a kísértésnek, feltolulnak a színpadra, ahol - az indiai táncosokkal együtt - önfeledten táncolnak. A Calcutta Trió-ban szitáron, Kozma András játszik, aki egyedül mondhatja el magáról, hogy a világhírű indiai szitár-maestro, Pt. Ravi Shankar egyetlen európai tanítványa. Szalai Péter az indiai páros ütőhangszeren, a tablán játszik. Az ő mestere Ustad Alla Rakha, aki kétség kívül a tablá játék legnagyobb géniusza volt. A trió harmadik tagja, Molnár András tanpurán játszik.