Fülöp, Evelin

"Szaporázza" a Fonó a szezon végén

2014.06.02. 16:15

Programkereső

A Fonó a táncházi évadot két lemezbemutató koncerttel, táncházzal és egy rendhagyó, „világzenei" koncerttel zárja. Június 13-án, a Dobroda Zenekar Legújabb 4ma, a Cimbaliband pedig Vidámpark című lemezét mutatja be egy estén. Június 18-án pedig Leonard Eto japán taikoművész és a Bazseva lép közös színpadra, érdekes világzenei utazásra invitálva a közönséget.

A Dobroda zenekar nemrégiben jelentette meg Legújabb 4ma című lemezét, amely most először lesz hallható a Fonóban. A zenekar 2007-ben kezdte munkáját, amikor négy zenész úgy döntött, hogy a Kárpát-medence autentikus népzenéjét fogja művelni. A szakmai munka, a folyamatos megújulás és az egyre igényesebb háttérmunka meghozta gyümölcsét, hiszen a kezdetben néhány fellépéssel bíró csapatot ma már rengeteg felkérés éri: ezek között egyaránt vannak koncertek, táncházak, bálok, mulatságok, a néptáncegyüttes-kíséret, fesztiválok, turnék és külföldi felkérések is. A zenekar a társadalmi szerepvállalás részeként rendszeresen tart táncházat salgótarjáni Táncházban, amivel a "Táncház a Táncházban" rendezvénysorozatot folytatják. A zenekar tagjai: Fekete Borbála (ének), Ifj. Gelencsér János (hegedű, koboz), Deák-Volom Dávid (klarinét, tárogató, harmonika), Gelencsér János (brácsa, kontra), Szabó István (nagybőgő).

Dobroda zenekar
Dobroda zenekar

A Cimbaliband Vidámpark című lemeze a Budapest Folk Festre jelent meg áprilisban, amely népzenei alapokra épülő „rock and roll" bulizene. A tizenegy számból álló lemezen közreműködik a Petőfi Rádió tavaly felfedezett rappere, Halott Pénz, valamint a Fanfara Complexa kiváló szaxofonosa, Bede Péter is. A zenekar a Petőfi Rádió választott zenekaraként 2013 januárjában képviselte Magyarországot Hollandiában, az európai rádiók "eurovízióján" az EUROSONIC fesztiválon. Az eredményes szereplés után az együttes megkapta a "Petőfi Rádió 2013. év felfedezett zenekara" titulust. A hazai világzene egyik népszerű csapata hetedik lemezén egy minden eddiginél bulizósabb zenét állított össze. A zenekarvezető Unger Balázs a következőképpen nyilatkozott a lemezről:

"A mostani számok leginkább azt tükrözik vissza, milyen helyeken jártam az elmúlt csaknem két évtizedben, milyen emberekkel találkoztam Moldvától Sopronig, Törökországtól Anglián és Amerikán át Japánig. Az évek során felszedett zenei szuvenírokat igyekszünk összegyúrni, általában én hozom az alapötletet, a többiek pedig hozzáteszik a magukét. A népzenei gyökerekből táplálkozunk, de a CimbaliBand nem autentikus népzenét játszik".

Cimbaliband
Cimbaliband

A Bazseva zenekar tavasszal mutatta be a Fonóban első lemezét Első bekezdés címmel. A Budapesten és annak agglomerációjában élő zenész fiatalok közös zenei anyanyelvünkön, az „anyazene" autentikus nyelvén szólnak hozzánk. Szakítani kívánnak azzal a sokakban helytelenül rögzült sztereotípiával, hogy a népzene szeretete külsőségekben is meg kell, hogy nyilvánuljon. Ők kalap, pruszlik, tarsoly és bajusz nélkül lépnek elénk, pusztán a magyar népzenét adva. Eredeti formájában, egyszerű teljességében, mély hagyománytisztelettel. Mert a magyar népzenének vitathatatlan létjogosultsága van a városokban is. Június 18-án Leonard Eto japán taikoművésszel lépnek színpadra. A zenekar tagjai: Paár Júlia (ének), Nyitrai Tamás (hegedű), Szabó Dániel (cimbalom), Papp Endre (brácsa), Bognár András (bőgő).

Bazseva
Bazseva

Leonard Eto New Yorkban született tradicionális japán zenészcsaládban. Szakítva az atyai példával ő a taiko dob nyújtotta kísérleti hangzásvilág kihívásait választotta. Tehetsége és zenéje olyan neves, világszerte is ismert zenei formációkat inspirált, mint a különleges ütőhangszeres mozgásszínház, a Stomp, vagy a Blue Man. Számos Hollywoodi filmhez komponált zenét. Szóló pályafutása alatt több alkalommal ötvözte taiko dob előadóművészetét egyéb előadóművészeti ágakkal, a ritmus és a táncbetétek különös fúzióját idézve elő. Legutóbbi koprodukciója során sikeresen vitte színre a taiko dob, a kortárs tánc, a szteptánc, a nyugati dobok és gitár valamint az elektornikus zene sajátos egyvelegét.

A koncerten közreműködnek a BaHorKa társulat énekesei: Balogh Melinda, Horváth Sára, Kaszai Lili, Hegedűs Luca.

Leonard Eto
Leonard Eto