Konrád

Népzene-vonattal a Magyar Népdal Napjára

2014.06.03. 15:46

Programkereső

A Fölszállott a páva gálaműsora, a Csík Zenekar, valamint Pál István "Szalonna" és bandája koncertje is szerepel A magyar népdal napja programjai között, amelyet első alkalommal rendeznek meg szeptember 14-én Martonvásáron A magyar dal napja keretében.

Különleges környezetben, a Déli pályaudvar egyik félreeső vágányán álló modern vonaton, a MÁV egyik új Flirt szerelvényén került sor június 3-án A magyar népdal napjának sajtóbemutatójára. A járókelők kíváncsian figyelték a különös társaságot: a kamerák kereszttüzében népzenészek, hip-hop zenészek és klasszikus muzsikusok jókedvűen paroláztak, köztük a moderátorként felkért Novák Péter a tőle megszokott fordulatszámon pörögve alapozta a hangulatot.

Pál István Szalonna és bandája
Pál István Szalonna és bandája

A szeptember 14-én első alkalommal megrendezésre kerülő eseményhez kapcsolódó sajtórendezvény annak ad hoc jellege ellenére nagyon is apropószerű: A magyar népdal napja ugyanis önálló helyszínt kap Martonvásáron, ahová a MÁV legújabb szerelvényei fogják szállítani a közönséget az utastérben alkalmi népzenei koncertekkel színesítve az utazást- ismertette a részleteket Kunos Tamás, a Csík Zenekar brácsása, a rendezvény ötletgazdája. Mint mondta, a cél az, hogy "az agglomeráció színes programokkal szólítsa meg a nagyváros lakóit." A MÁV-START szeptemberben két pár Flirt-motorvonatot biztosít menetrendszerinti járataiból a Martonvásár-Budapest Déli pályaudvar és a Martonvásár-Székesfehérvár viszonylaton.

Novák Péter és Kacsó Hanga Borbála
Novák Péter és Kacsó Hanga Borbála

A szeptemberi eseményen a népdal mellett a cross-over műfajok is helyet kapnak majd, amit a sajtóbemutatón a zenéjét "társadalom-funk" szóval jellemző, népies jegyeket is felvonultató Punnany Massif képviselt. A vonaton muzsikáló Pál István "Szalonna" és bandája mellett a Fölszállott a páva egyik győztes szólistája, Kacsó Hanga Borbála is dalra fakadt, reprezentálva a fiatalok körében is népszerű néphagyomány és az arra alapozott rendezvények létjogosultságát. Novák Péter ezt a következőképpen foglalta össze: "Kultúra nélkül lehet élni, csak semmi értelme". Az említetteken kívül A magyar népdal napjának fellépője lesz még a Csík zenekar, a Buda Folk Band, a Romengro Együttes és Dresch Mihály is, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia népzene-szakos hallgatói, akik a koncertek között utcazenével teszik még hangulatosabbá a várost. A sajtórendezvényen ott volt Horgas Eszter is, aki A magyar népdal napjának helyet adó rendezvényközpont szeptember 12-i átadásán fog közreműködni Carmen-produkciójával. 

Csoportkép
Csoportkép

Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy a magyar dal fővárosa idén Hévíz lesz. A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg, azóta pedig szeptemberben tartják.