Hella

Fidelio Klasszik: Bérczes, Snétberger, Várbíró

2014.06.06. 09:30

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának június 7-i adásában megszólal még Nagy Viktor színész, a Kultkikötő szervezője is.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó 2014. évi válogatói, Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője a megtekintett előadások közül a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkcióját, a márciusban bemutatott Bányavakságot is beválogatták a szemle versenyprogramjába. A darab rendezőjét, Bérczes Lászlót egyebek mellett arról is kérdeztük, miért éppen a Bányavakságot választotta a Székely- Csaba-trilógiából.

Törőcsik Mari, Máté Gábor, Bérczes László
Törőcsik Mari, Máté Gábor, Bérczes László

For My People (Népemnek) címmel tartják a Budapesti Nyári Fesztivál idei nyitókoncertjét Snétberger Ferenc és barátai június 13-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A darab az emberi szenvedés megszűnésének reményében írt éltető himnusz, személyes vallomás, amely a holokauszt roma és szinti nemzetiségű áldozatainak emlékére született meg. A háromtételnyi művet a roma hagyomány érzelmes zenéje ihlette. Snétberger Ferenc szólistaként lép színre a koncert első felében a Keller András vezette Concerto Budapest zenekarral. Az est második részében bemutatkozik a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek új generációja. Az est sztárvendége a számos hangszeren játszó francia zenei tehetség, Michel Godard lesz, aki muzikalitásával és páratlan virtuozitásával számos nemzetközi fesztivál közönségét lenyűgözte már.

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc

Hiánypótló monográfia jelent meg Johannes Brahmsról a világhírű német bariton, Dietrich Fischer-Dieskau tollából. A Johannes Brahms - Élet és dalok című műben Fischer-Dieskau saját előadói tapasztalatára és dokumentumokra egyaránt támaszkodik. A könyv életrajz és műelemzés sajátos ötvözete, mely elsősorban Brahms vokális művein keresztül világítja meg a komponista személyiségét. A kötet szakmai szerkesztőjével, Várbíró Judittal nemcsak a könyvről, hanem a Holnap Kiadó további zenei sorozatairól is beszélgettünk.

Johannes Brahms
Johannes Brahms

Idén több mint négy hónapon át, június első hétvégéjétől október közepéig tart a tavaly indult Nagyon Balaton rendezvénysorozat. Az esemény részeként Kultkikötő néven zajlanak majd a programok a Balatonföldvári Szabadtéri Színházban június 14-étől szeptember 28-áig. Fellép mások mellett Halász Judit, Lajkó Félix, előadást tart a kaposvári, valamint három határon túli magyar színház, június 28-án pedig itt lesz az ősbemutatója az Orlai Produkció rendezésében Bill Manhoff komédiájának, a Bagoly és cicának Jordán Adéllal és Szabó Kimmel Tamással a főszerepben. A Kultkikötő szervezőjét, Nagy Viktor színművészt kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.