Emil, Csanád

Táncmaraton Halmos Béláért

2014.06.06. 10:27

Programkereső

Titkosítják a koreográfusok nevét a XVIII. Méta Fesztiválon, ahol több mint hatszáz ifjú néptáncos fogja megmérettetni tudását Halmos Béla emlékének címezve.

Több mint hatszáz néptáncos vesz részt a június 7-től 9-ig tartó hagyományápoló balatonboglári XVIII. Méta Fesztiválon, amelyen megemlékeznek a táncház-mozgalomért sokat tett, tavaly elhunyt Halmos Béláról is - tájékoztatott az eseményről Szalai Tünde, a rendezvény programkoordinátora. A "Helyiérték" Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete által szervezett háromnapos rendezvényen a gyermek és ifjúsági tánccsoportok koreográfiáit díjazza a zsűri, emellett megrendezik a Futóméta Bajnokságot is. Balatonbogláron több évtizedes hagyománya van a néptáncos életnek. A verseny sajátossága, hogy kizárólag a nevezett koreográfia címe kerül nyilvánosságra, sem a csoport vezetőit, sem a koreográfus nevét, sem pedig a csoport székhelyét nem tudhatja a zsűri és a közönség sem. A zenét Salamon Bea és a Méta zenekar szolgáltatja.

Halmos Béla
Halmos Béla

Korábban hosszú évekig Halmos Béla Szécheny-díjas népzenész, népzenekutató volt a fesztivál zsűrijének elnöke. "Atyai gondoskodásával a kezdetektől velünk volt. Barátként, mentorként, őrangyalként vett részt a munkánkban. Tavaly ilyenkor még nem tudtuk, hogy örökre búcsúzunk tőle, amikor kikísértük a balatonboglári vasútállomásra" - idézte fel Szalai Tünde. A Méta Fesztivál helyszíne a balatonboglári Urányi János Sport- és Szabadidőközpont lesz, a belépés ingyenes.