Júlia, Rita

Pátkai Rozina tarolt a tengerentúlon

2014.06.08. 12:40

Programkereső

Pátkai Rozina rangos amerikai zenei díjat nyert a független előadókat értékelő Independent Music Awardson. A fiatal énekes El Hombre Que Yo Ame című felvételét a legjobb vokális dzsesszdalnak választotta a zsűri.

A jazzkategória legjobb öt dala közé két amerikai, egy kanadai és egy portugál versenyző mellett választották be a Pátkai Rozina Quintet és az RTQ Vonósötös közös előadásában készült El Hombre Que Yo Ame című számot, amely megnyerte a fődíjat - közölte az énekes menedzsmentje. Pátkai Rozina három jelölést is kapott az IMA-ra: tavaly szeptemberben megjelent Vocé e Eu című lemeze a vokális jazz, valamint a latin album kategóriában szintén bekerült a legjobb öt közé. A legjobb vokális jazzdalnak bizonyult El Hombre Que Yo Ame című száma George Gershwin The Man I Love című szerzeményének feldolgozása.

Pátkai Rozina
Pátkai Rozina

Két kategóriában jelölt volt a díjra Jónás Vera, pontosabban formációja, a Jónás Vera Experiment is (a kortárs lemezek között Game című 2013-as albumával, a What Would They Do?! című felvétellel pedig a spoken word kategóriában), de végül nem őt díjazták. Az Independent Music Awards zsűrijében hagyományosan világszerte ismert zenészek és szakértők kapnak helyet; az idei grémiumban szerepel mások mellett Suzanne Vega, Laurie Anderson, Sharon Jones, Judy Collins, Raul Midon vagy Joshua Redman. Pátkai Rozina tavaly a jazzdal kategória közönségdíját nyerte el az IMA-n Vocé e Eu című felvételével, Carlos Lyra és Vinicius de Moraes szerzeményével. Most díjazott dala, az El Hombre Que Yo Ame tavaly decemberben a Made in New York Jazz Competition gálakoncertjén is sikert aratott, ott a Junior Prima-díjas zeneszerző, Fenyvesi Márton nyerte meg a hangszerelés kategóriát. Az Independent Music Awardsot évente több mint nyolcvan kategóriában ítélik oda. Az IMA-t a Music Resource Group elnevezésű amerikai zenei szervezet alapította 1999-ben, a nemzetközi program élvonalbeli, de független zenészeket, előadókat és munkáikat díjazza, a jelölők között világhírű művészek, és hat kontinens több mint hetven országának lemezkiadói tesznek javaslatot.

Az olasz gyökerekkel is rendelkező Pátkai Rozina klasszikus éneket tanult, és elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar és angol nyelvtanári szakát. Jazzéneket először Szolnoki Dórától tanult, majd az ETÜD Jazz Konzervatóriumban Winand Gábortól és Elsa Vallétól. jazz-zongorára Nagy János, hangképzésre Bátori Éva és Magyar Hajnal oktatta. Magyar és nemzetközi mesterkurzuson is részt vett. Tavalyelőtt Litvániában a Jazz Voices 2012 Nemzetközi Jazzének Versenyen elődöntőbe jutott. Játszott a Pátkai Rozina Trióval, 2012-ben kvintetté bővült a zenekar, és ezzel a formációval rögzítette lemezét. A zenekarban Tóth Mátyás gitározik, trombitán játszik Pecze Balázs, Soós Márton nagybőgőzik, Cseh Balázs dobol.