Eszter, Eliza

Üdítő könyvkoktél a Hagyományok Házától

2014.06.12. 16:40

Programkereső

Idén először a Hagyományok Háza is részt vesz az Ünnepi Könyvhéten, amelyet június 12-16. között rendeznek meg a Váci utcában. Nagy kedvezményekkel várják az érdeklődőket néprajzi, módszertani, kézműves, tánctörténeti könyvritkaságokkal, CD-kel és DVD-kel.

A kiadványok között megtalálhatók a Magyar Állami Népi Együttes táncelőadásai, archív népzenei lemezek és revival népzenei válogatások, a néphagyomány továbbörökítésében hasznosítható módszertani kiadványok, hiánypótló néprajzi, népzenei szakkönyvek.

A néphagyomány iránt érdeklődők minden rétege megtalálhatja a kedvére való, számára hasznos kiadványt: a népi hangszeren tanulókat népzenei füzetek, példatárak, az énekelni vágyókat a Népi Énekiskola kötetei várják. Az óvoda és iskolapedagógusok számára készült Helyi hagyományok, illetve Útravaló sorozatok szerzői gyakorlatban jártas szakemberek, akik archívumokban, adatközlőktől gyűjtött anyagukat pedagógiai munkájuk során ki is próbálták. Sándor Ildikó: Tücsökringató című, ölbéli játékokat bemutató könyve az együttjátszás élményét kínálja kisgyermekeknek, ifjú szülőknek, nagyszülőknek.

A hagyományok Háza a Könyvhéten
A hagyományok Háza a Könyvhéten

A néprajz szerelmeseinek olyan neves szerzők munkáit kínálja az intézmény, mint Sebő Ferenc, vagy Pávai István. Bari Károly tavaly megjelent Régi cigány szótárak és folklór szövegek című, hiánypótló háromkötetes művében 18-19. századi és 20. század eleji cigány glosszáriumok, valamint a 19. században és a 20. század elején elszórtan publikált cigányfolklór-szövegek olvashatók. A kézműveskedni vágyók CD-ROM kiadványokon szakemberek segítségével sajátíthatják el különböző népi kismesterségek fortélyait. Az elmúlt évek nagysikerű, a híres népzenegyűjtőink zeneszerzőink néprajzi-folklorisztikai tevékenységét, kutatásait bemutató kiállítások dokumentum és fényképanyaga most album formájában is megtalálható.