Fülöp, Evelin

Balanszban a trió

2014.06.19. 11:45

Programkereső

Ávéd János Fenyvesi Áronnal és Benkó Ákossal a BMC gondozásában megjelenő koncertlemezre készül június 20-án az Opusban.

Ávéd János a fiatal szaxofonos generáció prominens képviselője, játéka a Modern Art Orchestrától a Kéknyúl Hammond Banden át a különböző saját formációkig számtalan zenekarban hallható (Ávéd János Quartet, Ávéd János Unity, Jelen, Konzervnyitó Akciócsoport). A 2010-ben alapított Ávéd János Balance zenekar tagjai évek óta dolgoznak együtt, fél szavakból, fél frázisból is megismerik egymás zenei rezdüléseit.

Ávéd János Balance
Ávéd János Balance

Zenei „becsontosodás" helyett még mindig képesek egymást és a közönséget is egyaránt meglepni, hiszen az állandó megújulást keresik a zenében. A basszushangszer nélküli triójukban a mély regiszter tudatos hiányát szabad formai és zenei eszközökkel kísérlik meg a hangzás egyensúlyába hozni. Műsorukban előszeretettel használnak fel bármilyen zenei témát vagy stíluselemet a mainstream gyökereitől a klasszikus és kortárs zene hangzásáig.

A trió tagjai között a fiatal generáció további két kiemelkedő képviselőjét találjuk. A Junior Prima Díjjal kitüntetett Fenyvesi Márton két éves külföldi tanulmányait követően a koncert utáni héten diplomázik Dániában, s remélhetőleg számos zenekarával újfent a hazai jazzéletet erősíti itthoni tartózkodásával. A Jávori Vilmosról elnevezett dobverseny első helyezettje, Benkó Ákos szintén sok együttes megingathatatlan tartóoszlopa, az Opus-ban többek között láthattuk már Juhász Gábor, Mózes Tamara és Czirják Csaba zenekaraival is.

Tavaly januárban a trió David Binney-t láthatta vendégül a Jazz Showcase fesztivál keretein belül a Fesztivál Színházban. Ezúttal a zenekar június 20-án egy élő koncertlemezre készül az Opus Jazz Clubban a Budapest Music Center gondozásában.