Fülöp, Evelin

Trendi hagyományok múzeuma

2014.06.19. 13:01

Programkereső

A Múzeumok Éjszakája programsorozat a nyári napforduló ünnepéhez, Szent Iván napjához kapcsolódik. Az utóbbi évtizedben ez a rendezvény az egyik legfontosabb múzeumi-kulturális eseménnyé nőtte ki magát. Ehhez az Európa-szerte megünnepelt éjszakához igazította programkínálatát a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum is, remélve, hogy ezáltal bemutathatják azt a kulturális sokszínűséget, amit a Hagyományok Háza képvisel.

A színes programok sorát a Beszélgessünk a népművészet „divatos" oldaláról című, beszélgetéssel egybekötött divatbemutató nyitja, melynek témája a hagyományos textíliák, formák modern öltözködésben történő megjelenése. A négy órakor induló programra a divat szerelmesei mellett divattervezőket, alkotócsoportokat, alkotókat is várnak. Két ruhabemutatón a Piroshka és a Gubás Társulat ruháit csodálhatja meg a közönség. A nagysikerű Fölszállott a Páva elődöntős és döntős résztvevőinek „közös-együtténekelős" koncertjén Kurdi Gábor, a Népművészet ifjú Mestere, Népi Iparművész hangszerkészítő, dudás, furulyás előadóművész és Zsikó Zsuzsanna énekes fogják dalba hívni a résztvevőket. Ebben az évben is meghívást kapott az eseményre Havasréti Pál, a Téka Együttes és a Magyar Tekerőzenekar vezetője, aki az UNESCO Szellemi Kulturális örökségi védettséget kapott táncházmozgalom egyik neves résztvevője. Így csináltuk mi... címmel kezdeményeznek beszélgetést népzenéről, kortárs népművészetről, sok muzsikával. A Balogh Balkán Projekt című koncerten a roma származású gitáros-buzukis Balogh Zoltán zenésztársaival, Orczi Gézával és Agatics Krunoszlávval a balkáni népzenék világába kalauzolja a hallgatóságot. Marton László „Távolodó": Bakelitszomj című könyvét a szerző maga mutatja be Bakelitek a Kárpátokon innen és az álmokon túl címmel fél tízkor. Hangulatkeltőként Ágoston Béla dudán és szaxofonon, Mózer Ádám pedig harmonikán közreműködik a könyvbemutatón.

Hegedűs Anna (Piroshka) ruhája
Hegedűs Anna (Piroshka) ruhája

A záró rendezvény fél tizenegykor kezdődik. A régi vinyl hanglemezek gyűjtéséről, gondozásáról és hallgatásáról szóló beszélgetés Bálint Ferenccel, a hanglemezek szakértőjével kiváló lehetőség egy kis eszmecserére. A programok között ebben az évben két időszakos kiállítás tekinthető meg. Az alsó kiállítótérben a Fekete - fehér című kiállítás tekinthető meg, amelyen a Népművészet két Ifjú Mestere, Fülöp Pálné szövő és Fazekas Lajos keramikus alkotásai lesznek kiállítva. A tárlat címét az adja, hogy a nádudvari Fazekas család több generáció óta felhalmozott hagyományos fekete kerámiáit az újításairól híres hevesi szövőasszony Fülöp Pálné gyönyörű fehér textíliái szegélyezik. Tárlatvezetések háromnegyed hatkor és nyolc órakor kezdődnek. A felső kiállítótérben Berta-Domonkos-Veres címmel Berta István, Domonkos László és Veres Gyula fazekasok közös kiállítása látható. Az alkotók kapcsolódási pontja Mezőtúr, ahol a fazekasmesterség alapjait sajátították el. Az is világosan kitűnik a kiállítás kapcsán, hogy Mezőtúr egy olyan - azóta sajnos már nem működő - oktatási központot jelentett, amely kézműves szellemiségében is nagyon haladó szemlélettel rendelkezett.