Csilla, Noémi

Elhunyt Horace Silver jazz-zongorista

2014.06.20. 11:18

Programkereső

Június 18-án, életének nyolcvanötödik évében távozott a híres jazz-zongorista, zeneszerző, a hard bop ritmikus jazzstílus egyik úttörője.

A connecticuti Norwalkból származó Silver zenei ízlését a Zöld-foki szigetek folkzenei hatásai formálták, mivel családja az Afrika nyugati partjainál fekvő egykori Portugál gyarmatról emigrált az Egyesült Államokba. Apja több hangszeren, hegedűn, gitáron és mandolinon is játszott. Zenei pályafutása során mások mellett együtt muzsikált Oscar Pettiford jazzbőgőssel és Art Blakey jazzdobossal. Silver zongorán és szaxofonon játszott, és mielőtt megalapította volna saját kiadóját Silveto Records néven, három évtizeden át a Blue Note Records adta ki lemezeit. Első albumát a hard bop kialakulásának mérföldköveként tartják számon.

Horace Silver
Horace Silver

Zeneszerzőként is elismerést vívott ki magának a jazzéletben. Legismertebb munkái közé tartozott a Zöld-foki szigetek népzenéje ihlette Song For My Father című szám, valamint a gospeles jellegzetességeket viselő The Preacher. Munkái egy sor Miles Davis-albumon is hallhatóak, köztük az 1954-es Walkin' című korongon. "Nem csak termékeny, de páratlan komponista is volt. Még egy standard tizenkét ütemű blues is varázslatossá vált a kezei között" - mesélte a június 18-án elhunyt zenészről Phil Pastras, Silver 2006-ban megjelent Let's Get to the Nitty Gritty című könyvének szerkesztője.