Eszter, Eliza

Lösz vagy nem lösz?

2014.06.20. 15:35

Programkereső

Volt egyszer egy szemétdomb a Vajdaságban, Kishegyesen, egy csodálatos löszfal alatt - és volt vízió, akarat, hogy a szemétdomb helyén művészeti fesztivál szülessen. Rengeteg munkával, civil összefogással és a helyhez kötődő kulturális szervezők irányításával ezelőtt 14 évvel életre hívták a DombosFestet, amely azóta is a térség legjelentősebb művészeti fesztiválja.

Adott a világ egyik legideálisabb fesztiválhelyszíne, ahová az elmúlt 13 évben eljött a hazai és a nemzetközi zenei élet elitje is, több százezer látogatóval együtt, ismerkedni, zenét hallgatni, nyaralni.

Viszont a fesztiválpiac gazdag kínálata, a politikai döntések, a cirkuszt és kenyeret elv, a tervezhetetlenség a Dombos Festet is a megszűnés irányába terelik, megkérdőjelezve annak a kulturális missziónak a létét, mely szerint az igényes zenei, kulturális kínálat is szórakoztat, nevelhet, okíthat.

A „lösz vagy nem lösz?" kérdés idén már eldőlt, mivel összeállt az idei fesztivál kínálata, mely idén sem tud és nem is akar kevesebbet, mint bemutatni a hazai zenei kultúra sokszínűségét!

Dresch Quartet
Dresch Quartet

Olyan énekesek hangjában gyönyörködhetünk idén, mint a vajdasági származású, Páva-győztes Csizmadia Anna, a jazz határait megszépítő Harcsa Veronika, az energiáit színpadon levezető Palya Bea, a Parfüm klipjével a fél világot meghódító Csemer Boglárka.

A férfiakat pedig szintén a Páva-győztes Berecz István táncos, Kishegyes új díszpolgára, Lajkó Félix, a magyar jazz emblematikus alakja Dresch Mihály, valamint a fergeteges fúvós muzsikálásra felkért Fanfara Complexa képviseli.

A folk nap célja, hogy mindenki számára egyértelművé váljon: a népzene egy folyamatosan megújulni képes, ezerszínű, friss műfaj, amely soha nem fog elkopni. Akik mindezt alátámasztják: Papó zenedéje, Góbé, Bazseva, Budapest Nufolk Revolution, vagy a bosnyák szevdah stílust megújító Divanhana.