Hella

Dresch Quartet a Fidelio Jazz Esten

2014.06.23. 15:04

Programkereső

Dresch Mihály, a hazai free jazz egyik legelső képviselője lép fel június 28-án a Budapest Jazz Clubban. Zenésztársai Lukács Miklós cimbalmos, Hoch Ernő bőgős és Baló István dobos lesznek.
Dresch Quartet
Dresch Quartet

Az ötvennyolc éves fúvós virtuóz Dresch Mihály a hazai jazz- és világzene emblematikus alakja. Azon kevés előadók egyike, aki nemzetközileg is ismert és elismert. Köszönheti ezt kimagasló tehetségének, és annak a zenei alázatnak, amely minden - szaxofonon, furulyán vagy épp saját fejlesztésű hangszerén, a Fuhunon megszólaltatott - hangot őszintévé és egyedivé varázsol. 2011-ben nem kisebb világsztár, mint Chris Potter volt a BJC-ben a zenekar vendége. Tavaly előtt a formáció Fuhun címen megjelent albuma elnyerte az év magyar jazzlemeze díjat.

Már a nyolcvanas évek elején Dresch azzal foglalkozott, hogy "idehaza legyen hiteles" - miközben persze mindig is jazzmuzsikus volt és maradt. Indulásakor Szabados György, távolabbról Bartók tanítását követte, saját kvartettjét három évtizeddel ezelőtt alakította meg, és azóta szenvedélyes műgonddal csiszolja. A kilencvenes évek közepéig ennek többször is változott a felállása: különböző albumain együtt játszott Grencsó Istvánnal, Benkő Róberttel, Baló Istvánnal és Lajkó Félixszel is többek közt. Az utolsó váltás a felállásban inkább kényszerűségből történt, mivel Szandai Mátyás bőgős áttette működésének székhelyét Párizsba. Helyét három éve Hock Ernő vette át.