Csilla, Noémi

"Add tovább!”

2014.06.25. 10:16

Programkereső

Népszerű hagyományismereti programokból kaptak ízelítőt a Bolyai Gyermekotthon diákjai a Hagyományok Háza egyhetes táborában.

A Hagyományok Háza társadalmi szerepvállalásának egyik szép példája a Népművészeti Módszertani Műhely szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult „Add tovább!" Tehetséggondozó Tábor. A napközis táborban művészetek iránt fogékony, állami gondozásban lévő fiatalok ismerkedtek a népművészet különböző területeivel, élményközpontú, komplex művészeti előadások és tevékenykedtető foglalkozások segítségével.

Hagyományok Háza
Hagyományok Háza

A tábor első napja izgalmas helyszínen kezdődött: a Magyar Állami Népi Együttes színpadán elhelyezkedve, elsőként a Székelyföld zenés-táncos hagyományait és Orbán Balázs életét bemutató rendhagyó tánc- és drámaórán vettek rész a gyerekek, majd az előadás közreműködőinek vezetésével élőzenés táncházi foglalkozással, énektanítással, hangszerbemutatóval és játékkal folytatódott a program. A tábor második napja kézműveskedéssel telt, valamint a pünkösdi jeles nap szokásaival ismerkedtek táborozóink.  Harmadik nap a népzenéé volt a főszerep: Agócs Gergely Rozi nevű kecskedudájáról, mívesen faragott pásztorfurulyáiról és tárogatójáról mesélt, Berta Alexandra egy prím és egy tenor citerán muzsikált, Imre Béla játék-, és táncházi foglalkozást tartott, és a közös éneklés sem maradt el. A tábor negyedik napja „mesésen" alakult: Sárkányölő Sebestyén történetét Fábián Évától hallgathatták a gyerekek, ezt követően ellátogattak a Mesemúzeumba. Utolsó nap, kenyérsütés-foglalkozás keretében - archív filmek, beszélgetés és játékok segítségével - megismerték a búzaszem lisztté válásának útját, ezt követően a kézműves műhelyben dagasztottak, pogácsát és tubukát (kalács tésztából készült madárkát) készítettünk. Befejezésül megosztották egymással az együtt töltött hét legkedvesebb élményeit, majd frissen sült pogácsával indult útjára a kis csapat.