Beáta, Izolda, Lea

Indul a Veszprémfest!

2014.07.01. 17:56

Programkereső

Július 15-től 20-ig ismét a jazz és a világzene nemzetközi húzónevei veszik birtokukba a veszprémi Szentháromság teret. Indul a Veszprémfest!

Mali és a karibi világ csak a térképen van messze egymástól -bizonyítja majd a nyitónapon Fatoumata Diawara a fiatal, regényes életű, mali származású énekesnő és Roberto Fonseca, a kubai zongoravirtuóz. Előbbi napjaink afrikai fiataljainak szenvedéseit énekli meg, a kubai jazzista pedig a helyi hagyományok és a mai, utcai stílus képviselője - azonos gyökerek, különböző felfogásban; izgalmas találkozásnak ígérkezik.

Roberto Fonseca
Roberto Fonseca

Az ezt követő napokon előbb Katie Melua, az egyik legnagyobb lemezsikereket arató brit előadónő lép fel első ízben magyar színpadon. Dani Klein, a Vaya Con Dios nagyasszonya csupán a zenekar Nah neh nah száma miatt is halhatatlanná vált volna - ő azonban két évtizede a topon van, koncertek százaival a háta mögött.

Az acid jazz londoni úttörője, a The Brand New Heavies  a fesztivál negyedik napján bizonyítja be, hogy még ma is képes hozni a zenekarra oly jellemző funk-hangulatot. 2013-ban kiadott Forward című lemezük számai mellett természetesen megszólalnak majd a régi nagy slágerek is. Hasonlóan az utánuk fellépő, Grammy-díjas  Youssou Ndourhoz.

Az utolsó napon rendezik meg a  Magyar Jazz Napját, többek között olyan nevekkel, mint Tony Lakatos, Kőszegi Imre, Patches Stewart, Gary Willis, Horváth Charlie, David Liebman, Adam Nussbaum, a Pátkai Rozina Sextet és a Modern Art Orchestra.

És hogy a kísérőrendezvények se maradjanak ki a sorból: a Kolostorban a Nagy Generáció képviselői játszanak négy estén át, július 16-tól: Sebestény Márta Andrejszki Judittal és Balogh Kálmánnal, majd Somló Tamás és barátai, őket Dés László és követi, a sort pedig Karácsony János és Angler Ákos duója zárja. Mindezek mellett az Óváros téren a színpad tíz napon át a hazai zenészeké; a jazz és a jazzel határos műfajok képviselőié, a vokális, inkább populáris, szórakoztató, ugyanakkor minőséget képviselő zenekaroké.

Kérdésünk:  Fatoumata Diawara 2013-ban közreműködött Roberto Fonseca legutóbbi lemezén. Mi volt a lemez címe?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat Fatoumata Diawara és a kubai zongorista Roberto Fonseca közös, július 15-i koncertjére.