Zsuzsanna

Rongyosra hallgatott Django-lemezek

2014.07.02. 10:20

Programkereső

Biréli Lagrène francia gitárművész igazi csillag a jazz zene égboltján. Magyarországon először augusztus 5-én lép fel az Alba Regia Feszt-en, Székesfehérváron. INTERJÚ

Zenészcsaládban nőtt fel, négy évesen kezdett gitározni, környezete csodagyerekként tekintett rá. Cigány hagyományokon alapuló ötletes játéka miatt sokáig Django Reinhardt-hoz hasonlították. A nyolcvanas években aztán elektromos gitárra váltott, számos jazz fusio formációban megfordult és olyan zenészekkel játszott, mint Jaco Pastorius, Kenny Garrett, Michel Petrucciani vagy John McLaughlin. Rengeteg koncertet ad világszerte (manouche jazz és fusion stílusban egyaránt), jazzfesztiválok állandó szereplője, számtalan albumon működött közre.

- Korábbi interjúiban számos zenészt felsorolt, akik hatottak Önre, zenéjére, stílusára, gitárjátékára, említette Jimi Hendrixet, Frank Sinatrát, George Bensont, Jaco Pastoriust egyaránt. Mégis ki volt az, aki Önre a legnagyobb hatást tette?

- Django Reinhardt volt az, talán azért is, mert az ő zenéje volt az egyik legelső, amit hallgattam. Zenészcsaládba születtem, édesapám, és a bátyám is gitárosok. Sokat játszottam a testvéremmel, aki imádta Djangot. Tulajdonképpen ő mutatta meg nekem ezt a zenei világot. Egészen kicsi voltam akkor, három-négy éves lehettem. Rongyosra hallgattuk a lemezeit, és próbáltunk úgy játszani, mint ő.

Biréli Lagrène
Biréli Lagrène

- Az imént említett zenészek mellett kiket hallgat szívesen?

- Zeneileg mindenevő vagyok, hallgatok klasszikus zenét éppen úgy, mint az éppen aktuális slágereket, melyek a rádiókban mennek. Nincs kedvenc stílusom. A legutóbbi, 2012-ben megjelent albumom születésekor például főleg komolyzenét hallgattam, Johann Sebastian Bach hatása észre is vehető a Mouvements számaiban.

- Karrierjében több nagy stílusváltás is megfigyelhető volt.

- Igen, ez így van, mert nem szeretek leragadni egy stílusnál. Azzal, hogy különböző zenék hatnak rám, a gitárjátékom is folyamatosan megújul. A tradicionális, Reinhardt-féle manouche jazztől indultam, majd húszévesen, 1986-ban találkoztam Jaco Pastoriusszal, és belemerültem a fúziós, jazz-rock zenébe. Aztán 2001-ben megalapítottam a Gypsy Project-et, ami tíz sikeres éven át tartott, utána megint visszatértem a fúziós zenéhez. Jelenleg több formációval is koncertezem, a quartetemmel, de a Gypsy Project-tel is vannak fellépéseim.

- Vannak-e olyan fiatal zenészek, akiknek figyeli a munkásságát?

- Természetesen, ott van például Andreas Varady, nincs még húszéves, hihetetlenül jó gitáros, aki előtt egy fantasztikus karrier áll.

- Magyar zenészekkel állt már együtt színpadon?

- Igen, például Pege Aladárral többször is játszottam, és nagyon sajnálom, hogy már nincs közöttünk. Roby Lakatossal és a testvérével Tony-val is zenéltem együtt.

- Szabadidejében, a zenén kívül mit szeret csinálni, van valamilyen hobbija?

- Teljesen hétköznapi életet élek, összejárunk a barátaimmal beszélgetni, nincs semmilyen különleges időtöltésem. Szeretek otthon lenni, pihenni, kicsit gyakorolni, ha éppen ahhoz van kedvem.

Biréli Lagrène
Biréli Lagrène

- Magyarországi fellépésének lesz valami különlegessége?

Az új együttesemmel érkezem, egy gitár - Hammond-orgona- szaxofon-dob felállású formációval. Talán a tőlem megszokottnál kicsit modernebb zenét fognak hallani augusztusban Székesfehérváron, most ezek a szerzemények állnak hozzám a legközelebb, ez a kicsit jazz és blues beütésű zenei világ. Az a célom, hogy több oldalamat, különböző stílusaimat is megismerjék minél többen.

- Ha jól tudom, szívesen zenélne közösen egy-két szám erejéig az Ön koncertje másnapján fellépő Dirty Loops svéd trióval? Igaz ez a hír?

- Nem tudom, hogy létre jön-e ez a közös zenélés, de nagyon remélem. Izgalmas zenét csinálnak, jó lenne egy kis örömzenélés velük.