Sándor, Ede

Világsztár nyitja a gyulai jazz fesztivált

2014.07.04. 14:41

Programkereső

A július 19-i Gyulai Vár Jazz Fesztivál idei sztárvendége az USA-ból érkezik. Rajta kívül a XXIII. Fesztiválon két olyan magyar jazz formáció is fellép, akik az év kitüntetettjei voltak.

A július 19-én megrendezésre kerülő Gyulai Vár Jazz Fesztivál idei sztárvendége az USA-ból érkezik. A jazz first ladyjének is nevezett, kétszeres Grammy-díjas, háromszor erre a díjra jelölt Diana Schuur énekes-zongorista ad koncertet a fesztiválon. Schuur Tacomában, Washington államban született 1953-ban. Születése óta vak, kisgyermekként tanult meg zongorázni. Először country és pop számokat énekelt, majd 1975-ben tért át a jazzre, Stan Getz fedezte fel a műfajnak, akivel több lemezt is készített, többek között a Grammy-díjas Timelesst. Több mint száznegyven lemezen hallható különleges hangja és zongorajátéka, huszonnégy önálló albumot adott ki. A Count Basie Orchestrával felvett ugyancsak Grammy-díjas lemeze harminchárom hétig vezette a Billboard jazz nagylemez listáját. Az idén megjelent legújabb Cd-jén Stan Getznek és Frank Sinatrának állít emléket. Diana Schuur a jazz és pop műfaj egyik legismertebb énekesnője, aki saját együttesével lép fel Gyulán.

Diana Schuur
Diana Schuur

A XXIII. Fesztiválon ott lesz a Dresch Quartet is, akiknek Fuhun című lemeze az év albuma lett 2013-ban a Gramofon folyóirat listájának első helyezettjeként a legjobb jazz lemez kategóriában. Dresch Mihály, aki ebben az évben vehette át a Kiváló Művész címet, régi, visszajáró fellépője a gyulai jazz fesztiválnak. A Dresch Quartet a zenei gazdagság, sokszínűség jellemzi, amelyben fontos szerepe van a népzenének és a jazznek, ahol a tagok tökéletes művészi-emberi összhangban játsszák az etno jazzt. A fesztivál másik kiemelt hazai fellépője Hajdú Klára, aki a JazzMa online jazz zenei portál 2013-mas szavazatai alapján az év énekesnője lett. Klára a Balázs Elemér Group női énekeseként vált ismertté: két aranylemez készítésében közreműködött, amelyekkel elnyerték a Fonogram-díjat és számos teltházas koncertet tartottak Magyarországon és Európa szerte. A fiatal énekesnő zenei tanulmányait kisgyermekként kezdte, 2005-ben végezte el a Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola jazz-ének tanszakát és 2009-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Saját zenekarát, a Hajdú Klára Quartet 2008 tavaszán alapította. A fiatal generáció tehetséges zenészeiből álló együttes számos klubban és fesztiválon adott sikeres koncertet.

Hajdu Klára
Hajdu Klára

A Gyulai Vár Jazz Fesztivál büszke arra, hogy inspirálta a Gyulai Big Band megalakulását tizenhat évvel ezelőtt; minden évben fellépési lehetőséget adva nekik elősegítette a folyamatos működésüket. Kepenyes Pál zenekarvezető, szaxofonos, zeneiskolai tanárokból, egykori növendékekből alapította meg tizenöt tagú zenekarát, akikkel évről évre szép sikereket értek el. Többször szerepeltek az országos big band találkozókon, rendszeresen fellépnek hazai fesztiválokon, koncerteken valamint sikerrel szerepeltek külföldön is. Egyre bővülő repertoárjuk jellemzője a dinamikus hangzás és az átütő erejű megszólalás.

Kérdésünk: Melyik híres big banddel készítette Diane Schuur amerikai jazzénekesnő második Grammy-díjas lemezét?

A helyesen válaszolók közül egy valaki partnerével ellátogathat a július 19-ei eseményre a Fidelio vendégeként.