Géza

Eszkimók kánikulában

2014.07.07. 16:50

Programkereső

Kinek ne esne jól a nyári hőségben megpihenni egy hűs teremben, ahol nemcsak a test, a lélek is felüdülhet? Nyáron is gazdag kínálattal várja látogatóit a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és annak időszaki kiállítóterme. A népi mesterségek közül a fazekasság, szövés, fa-, és bőrművesség mesterművei láthatók a Fő utca 6. szám alatt, a Múzeum időszaki kiállítótermében, a Szilágyi Dezső téren pedig a XX. Országos Bőrműves Tábor résztvevőinek munkáit, majd az Ifjú mesterek remekeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Három fazekas, Berta István vönöcki, Domonkos László somlóhegyi és Veres Gyula mezőtúri fazekas használati tárgyai mellett plasztikák és szobrok szerepelnek azon a kiállításon, amely július 12-ig látható a budapesti Hagyományok Háza részeként működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeum emeleti kiállítótermében. A földszinti teremben, Fekete-fehér címmel Fülöp Pálné szövő és Fazekas Lajos fazekas, a népművészet mestereinek közös kiállításán a (nemcsak) fehér, egyedi, leheletfinom szőttesek, és a (nemcsak) feketére égetett edények harmóniájában gyönyörködhetnek a látogatók. A kiállítás július 19-ig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg. Július 25-től ugyanitt A fák titkos szíve címmel a III. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat alkotásai, augusztus 1-től pedig Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása lesz látható.

Kikészítettük (Hagyományok Háza)
Kikészítettük (Hagyományok Háza)

Kikészítettük címmel az Országos Bőrműves Táborban készült alkotásokból nyílik kiállítás július 9-én 16 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. A Tábor tematikája évente változik. A pásztor bőrművességtől Afrika bőrművességén keresztül a hallgatók megismerkedhetnek a bőrös mesterség elméleti és gyakorlati alapjaival. Idén az eszkimók bőrművessége volt a téma.

Az Ifjú mesterek remekei című, augusztus 15-én nyíló kiállítás a Népművészet Ifjú Mestere pályázatra 2014-ben érkezett munkákból készül. A kiállítás hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 13 óráig látogatható.