Zsuzsanna

Indul a veszprémi pezsgés

2014.07.09. 12:12

Programkereső

Idén július 15-20. között rendezik meg a királynék városában a VeszprémFestet, ahol a jazz mellett a világzene is kiemelt szerephez jut.

A nyitónapon például két látszólag teljesen különböző világ találkozik egymással a mali származású énekesnő, Fatoumata Diawara és a kubai zongoravirtuóz, Roberto Fonseca zenei randevúján.

Fatoumata Diawara
Fatoumata Diawara

Az ezt követő napokon előbb Katie Melua, az egyik legnagyobb lemezsikereket arató brit előadónő lép fel első ízben magyar színpadon. Az énekesnő nemrég a legszebb jazzdívákról szóló cikkünkbe is bekerült, amit itt olvashatsz. Dani Klein, a Vaya Con Dios nagyasszonya csupán a zenekar Nah neh nah száma miatt is halhatatlanná vált volna - ő azonban két évtizede a topon van, koncertek százaival a háta mögött. A fesztivál negyedik napján az acid jazz londoni úttörője, a The Brand New Heavies bizonyítja be, hogy még ma is képes hozni a zenekarra oly jellemző funk-hangulatot.

Youssou N'dour
Youssou N'dour

A keretes szerkezet kedvéért a külföldi fellépők sorát július 19-én a világzenében legendának számító Grammy-díjas szenegáli előadó, Youssou N'dour zárja. Az utolsó napon rendezik meg a Magyar Jazz Napját, többek között olyan nevekkel, mint Tony Lakatos, Kőszegi Imre, Patches Stewart, Gary Willis, Horváth Charlie, David Liebman, Adam Nussbaum, a Pátkai Rozina Sextet és a Modern Art Orchestra.