József, Bánk

A hangzás tundrája

2014.10.20. 08:00

Programkereső

A megújulás olyan kihívás a zenész számára, amely akár egy egész életpályát is megtölthet tartalommal – ha tudatos szándék vezérli. Nils Petter Molvaer a skandináv improvizatív zene legnagyobb élő képviselője, aki szép lassan a klasszicizálódás útjára lépett. Ez az ő esetében azt jelenti, hogy a zenei kísérlet nem feltétlenül az új utak keresését jelenti, hanem önmagában válik a zenész meghatározó stílusjegyévé.

A stafétaváltás végleg megtörtént - Jan Garbarek méltó utódja, a trombitán játszó Nils Petter Molvaer a skandináv jazz új klasszikusa. Ez az érzésem akkor támadt, amikor a western szerelésben, jampi-frizurával megjelenő, és pedálgitáron illetve bendzsón játszó új zenekari tag, Geir Sundstøl játékát hallgattam. A korábbi gitárost, a nonkonform Stian Westerhust váltó új figura a lenyugvás szimbóluma, de egyben valahogy egyfajta önirónia megtestesítője is: mit keresnek a country-zene kellékei egy norvég zenekarban?

Nils Petter Molvaer
Nils Petter Molvaer

Molvaer mindig játszott a meghökkentésre, a játék része volt a zenei klisék sutba vágása. Ám most nem lehetett mosolygás nélkül nézni és hallgatni ezt a zenét, amely mindig is halálosan komolyan vette önmagát. Sundstøl játéka hibátlan, sallangmentes, és el kell ismernünk, hogy a pedál-gitár édeskés hajlításai, a bendzsó akkordbontásai kiválóan passzolnak Molvaer zenei szövetébe. Mint mindig, most is több síkon futó, összetett stílusélmény ez a zene, amelyet helyben lehet érzelmekkel hallgatni, utána pedig lehet hosszas logikai elemzésekbe bocsátkozni.

Óriási jelentősége van a hangzásnak Molvaer zenéjében. Az új közreműködők rendre arra kapnak felhatalmazást, hogy éljenek a hangszerük adta lehetőséggel, és jól mutassák meg, hogy lesz több a harmónia általuk. A lassú tempóknak, a teres zengetésnek, az élő elektronikának ebben, a hang tiszteletében van óriási szerepe: teremtsünk olyan hangzást, amilyet a közönség még soha nem hallott korábban. Sokminden jött eddig Molvaer társalkotóitól, Eivind Aarsettől, az említett Westerhustől, de ez a szemlélet Molvaer sajátja: trombitájának megszólalása, a végtelenül egyszerűnek hangzó, meleg befújás, a tökéletes folytonos, tapogatózó keresése teszi igazán emberivé ezt a muzsikát a sokszor kérlelhetetlen, ipari jellegű kíséret keretében.

Nils Petter Molvaer
Nils Petter Molvaer

Mindennek jegyében persze óriási szerepe maradt a rögtönzésnek, ami azoknak jóhír, akik félnek attól, hogy ha valaki példaképpé válik, azzal együtt elindul egyfajta számvetés - és egyben kreatív válság - irányába. A struktúrák, a zenei keretek mit sem változtak, és a szerteágazó elektronikus és akusztikus hatások ezúttal is képesek voltak aktív, lélegző kreatív erővé változni a színpadon.

Nils Petter Molvær - trombita, élő elektronika

Geir Sundstøl - bendzsó, pedal steel gitár

Jo Berger Myhre - elektromos gitár

Erland Dahlen - dob

Nils Petter Molvaer: Switch - lemezbemutató

2014. október 15., 19.30, Budapest Music Center