Benedek

Szakcsi környezetvédő jazzanyaga

2014.10.23. 09:33

Programkereső

Climate Change címmel megjelent Szakcsi Lakatos Béla idén tavasszal három amerikai sztárelőadóval közösen rögzített koncertje. A jazzanyag számait az éghajlatváltozás miatt előállt helyzet, a Föld jövője iránti aggodalom ihlette.

"Ez már a harmadik koncert CD-m egymás után, és szerintem életem egyik legjobb lemeze. Nagyon megszerettem ezeket az anyagokat, úgy tervezem, a jövőben csak élő felvételeket fogok megjelentetni. Bár nagyobb a kockázat, nem igazán van lehetőség javítani, nem úgy, mint a stúdióban, mégis sokkal jobb a hangulata a koncertalbumoknak" - mondta el a zongoraművész, zeneszerző.

Mint felidézte, a hatvanötödik születésnapján, 2008-ban a Művészetek Palotájában három amerikai zenésszel, Chris Potter szaxofonossal, Reginald Veal bőgőssel és Terri Lyne Carrington dobossal adott koncertje tavaly jelent meg, a Budapest Jazz Clubban (BJC) tartott szólóestje pedig 2010-ben. A Climate Change egy idén áprilisban a BMC-ben adott koncert lenyomata, Szakcsi Lakatos Bélát ezúttal Tim Ries (szaxofon), Robert Hurst (bőgő) és Rudy Royston (dob) egészítette ki.

Szakcsi Lakatos Béla
Szakcsi Lakatos Béla

A Rolling Stones szaxofonosa, Tim Ries az elmúlt néhány évben többször járt Magyarországon, a ritmusszekcióban muzsikáló Robert Hurst bőgős és Rudy Royston dobos olyan nevekkel lép fel rendszeresen, mint Wynton és Branford Marsalis, Diana Krall, Charles Lloyd, Terence Blanchard, Joshua Redman vagy McCoy Tyner. A kvartett főként az idén hetvenegy éves Szakcsi Lakatos Béla saját szerzeményeit adta elő.

"Tim Riesszel már játszottam egyszer, de így együtt négyen ez volt az eddigi egyetlen alkalom. A koncert előtt két nappal érkeztek a többiek Budapestre, kétszer próbáltunk, ennyi volt az előzmény. Mindig szeretem, ha egy lemez apropóját az aktualitás adja, ebben az esetben ez a klímaváltozás, amellyel számolnia kell az emberiségnek. Ahogy a CD papírtokján is olvasható, a mi hozzáállásunkon múlik, milyen jövője lesz a következő generációnak. A BMC által kiadott CD egyfajta demonstráció is, figyelemfelkeltés" - fejtette ki Szakcsi Lakatos Béla. A célt szolgálja a számok címe is, amelyek között szerepel az Új világ, a Harc a vízért vagy a Hagyd pihenni a Földet. "Általában a zenei hangulat határozza meg, milyen címet adok az egyes kompozícióknak".

A koncert CD záródarabja egy tizenkét perces, több tételből álló felvétel, és ebben szerepel Miles Davis Blue in Green című száma is, a legendás jazztrombitás 1959-es Kind of Blue című albumáról. A kompozíciót Szakcsi az említett BJC-s szólókoncertjén is feldolgozta. "A Blue in Green egyfajta lecsengését adja a lemeznek, a megtisztulást, a lenyugvást".

Climate Change - Szakcsi Lakatos Béla - BMC
Climate Change - Szakcsi Lakatos Béla - BMC

A zongorista 2010-ben indította Climate Change elnevezésű művészi vállalkozását, amely zenéjét tekintve azt vizsgálja, miként lehet mai magyar improvizatív zeneművészként és zeneszerzőként megragadni és továbbvinni az előző század magyar zenei örökségét, a Kárpát-medencei hangszeres népzene hagyatékát Bartókon, Kodályon, Kurtágon keresztül. Szakcsi Lakatos Béla a Climate Change-et korábban Dresch Mihállyal (szaxofon), Szandai Mátyással (bőgő) és Balázs Elemérrel (dob) játszotta. "Lehet, hogy a jövőben is megtartom a Climate Change nevet a munkáimhoz. Volt már hasonló a jazz történetében, gondoljon a Weather Report zenekarra" - mondta végül nevetve Szakcsi Lakatos Béla, a legendás basszusgitáros, Jaco Pastorius egykori fúziós jazzformációjára, az Időjárás-jelentésre célozva.

Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongorista és zeneszerző a magyar jazz egyik legnagyobb alakja, aki idén a Nemzet Művésze díjat is kiérdemelte. 1957-től koncertezik különböző formációkkal és szólóban, 1970-ben tagja volt Pege Aladár kvartettjének, 1972 és 1976 között a Rákfogóban, később a Saturnusban, majd a Hungarian Jazz Quartetben játszott. A jazzt a komolyzenével, a népzenével és a cigányzenével ötvözve megteremtette a gipsy-jazzt.