Emőke

Balázs Elemér Group a Fidelio Jazz Esten

2014.10.28. 12:45

Programkereső

Október 30-án a Budapest Jazz Clubban a méltán híres Balázs Elemér Group igazán ütős jazz-zenéjét élvezheti a közönség a Fidelio Jazz Estjén.

A Balázs Elemér Groupot, Magyarország egyik legnépszerűbb jazz zenekarát 2000-ben alapította Balázs Elemér, a nemzetközileg is széles körben ismert és keresett jazzdobos. A formáció kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket a férfi- és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Zenéjük rendkívül változatos, a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt.

Balázs Elemér (Borásztalálkozó)
Balázs Elemér (Borásztalálkozó)

A Fidelio Jazz Esten többek között a 2013-as The New BEGinning című lemez anyaga is hallható lesz.  Ez az album négy évvel a Memories című korong után jelent meg, és a hosszú idő alatt felgyülemlett érzések, tapasztalatok hangzásba öntött vallomásaként is értelmezhető. Már a cím is az újjászületésre utal. Az újjáalakult együttesben két új énekes hallható, a neves, nemzetközi zenei életben is keresett énekesnő, Szőke Nikoletta, valamint a fiatal, kiugróan tehetséges, huszonegy éves kora ellenére markáns, különleges hangú énekes, Szakonyi Milán.

Az új lemezen három kiváló, Balázs Elemér számára meghatározó zenész egy-egy szerzeménye is hallható Balázs Elemér és Balázs József saját számai mellett. Az egyik kompozíció. az Always and forever tisztelgés Pat Metheny előtt, aki az Around the world című BEG-lemezhez írta a következő szavakat: „Véleményem szerint Elemér az egyik legjobb dobos ma a szakmában. Összehasonlíthatatlan muzikalitással és finomsággal játszik. (...)"

A másik meghatározó zenésztárs immáron több mint két évtizede Oláh Kálmán, akivel Balázs Elemér 23 esztendeje játszik együtt a Trio Midnight nevű formációban. A BEG az új lemezen Oláh Kálmán Lyric song című szerzeményét dolgozta fel. A harmadik zenész a nemrég elhunyt kitűnő zongorista, Vukán György, akivel évek óta játszott Balázs Elemér a C. A. E. Trióban. Tőle a Last message című csodálatos kompozícióval, Vukán György egyik utolsó szerzeményével búcsúzik el a lemezen a Balázs Elemér Group.

Az esten Balázs Elemér jazzdobos mellett Szőke Nikoletta és Szakonyi Milán énekel, Balázs József zongorázik, Komjáti Áron gitározik, Lakatos Pecek Krisztián bőgőzik, Fatima Gozlan pedig ütőhangszereken közreműködik.